Hyppää sisältöön

Pori itsepalvelukauppojen edelläkävijä

Olli F. Linnainmaa avasi toukokuussa 1949 Suomen ensimmäisen itsepalvelumyymälän Porissa osoitteessa Isolinnakatu 9. Porissa oltiin kaupan kehityksessä etukenossa, sillä Helsinkiin itsepalvelumyymälöitä alettiin perustaa vasta 1950 -luvulla.

Porissa Isolinnankatu 9 sijainnut päivittäistavarakauppa toukokuussa 1949. Kuva: Linnainmaan arkisto

Kauppaneuvos Matti Linnainmaa oli 1949 8-vuotias ja vietti paljon aikaansa isänsä myymälässä.

- Pori ja kaupankäynti oli silloin hyvin erilaista. Elintarvikkeiden pääostopaikat olivat kauppahalli ja kauppatori. Elintarvikemyymälöitä kutsuttiin siirtomaatavarakaupoiksi, ja niitä toki Porissa oli. Eräs isäni tuttava oli oleskellut Yhdysvalloissa ja kertoi, miten siellä käytiin kauppaa. Tästä innostuneena isäni ennakkoluulottomasti avasi Suomen ensimmäisen itsepalvelumyymälän.

Itsepalvelumyymälässä myytiin lähinnä muita kuin tuoretuotteita. Lisäksi oli mm. kananmunia. Ongelmana oli, että teollisuus myi esimerkiksi sokeria ja jauhoja vielä 1940 -luvulla irtotavarana ja myymälän piti itse pakata tuotteet.

Hinnat sopivat ja kauppa käy

-Itsepalvelumyymälää pidettiin ensin täysin hulluna ideana. Porilaiset olivat sitä mieltä, että tavarat varastetaan ja Linnainmaa tekee konkurssin.

Toisin kuitenkin kävi.

-Kauppa menestyi. Isälläni oli jo aiemmin mainoslause: hinnat sopivat ja kauppa käy. Muutaman kuukauden kuluttua itsepalvelumyymälän avaamisesta isäni sai todeta, että lause muuttui todellisuudeksi.

- Hintoja voitiin laskea, koska myyntiä oli rationalisoitu, muualla oli puhdasta palvelumyyntiä.

- Etua oli myös kaupan sijainnista. Isolinnankatu oli siihen aikaan kaupan kohdalla hyvin vilkas, koska lähellä sijaitsi silloinen linja-autoasema. Ihmiset laitakaupungilta ja maaseudulta tulivat linja-autolla keskustaan juuri kaupan nurkille.

Pääkaupunki seurasi perässä

Helsinki tuli kaupan kehityksessä Poriin verrattuna jälkijunassa. Pääkaupunkiin ensimmäiset itsepalvelumyymälät perustettiin vasta 1950 luvulla. Poriin vastaavia kauppoja alettiin perustaa lisää 50-luvun puolivälissä.

- Ja sitten menikin vuosikymmeniä ennen kuin tulivat nämä marketit, joissa lähes kaikki myydään itsepalveluperiaatteella.