1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nuottikirjoitus

800 sävellystä digitoitiin Oulussa

Oulun kaupunginkirjasto on julkaissut verkossa säveltäjä-sanoittaja Veikko Juntusen laulujen nuotteja sähköisesti. Kirjaston arkistoon on tallennettu lähes 800 laulun nuotit. Kyseessä on uudenlainen avaus, sillä aiemmin ei ole annettu vapaaseen käyttöön kuin teoksia, joiden tekijänoikeudet ovat päättyneet.

Veikko Juntusen nuotteja voi selata nykyisin netissä. Kuva: YLE / Susanna Siironen

- Mietin jo joskus toistakymmentä vuotta sitten, että mitäs minä tällä nuotti läjällä teen. Ja sitä pohdittiin monet kerrat, että jos ne vaikka sattuisivat tuhoutumaan, niin sehän olisi ollut harmi. Tämä idea tuli sitten niin sopivasti, että kyllä tämä on henkilökohtaisesti erittäin tärkeä asia, Veikko Juntunen kertoo.

800 ja lisää tulee

Kiiminkiläinen Veikko Juntunen on valtakunnallisesti ja alueellisesti merkittävä viihdemusiikin tekijä. Hänen teoksiaan ovat esittäneet muun muassa Jamppa Tuominen, Matti Esko, Kirka, Jari Sillanpää ja monet muut. Ansioituneen miehen tuotanto käsittää yli 2000 teosta, joista lähes 800:n nuotit on nyt saatavilla Oulun kaupunginkirjaston tietokannassa.

- Työnsarkaa tässä vielä on, mutta tästä eteenpäin se niveltyy tähän meidän normaaliin kirjastotyöhön. Nyt kun tämän tietokannan perustamisen suuri homma on takana, kertoo kaupunginkirjaston musiikkipalveluiden palvelupäällikkö Juha Sutela jatkosta.

Nyt julkisuuteen on saatu ensimmäistä kertaa nuotteja lauluista, jotka tähän asti ovat olleet vain levyversiona ihmisten tietoisuudessa. Kirjastolta uskotaankin tietokannan herättävän kiinnostusta. Veikko Juntunen arvelee tietokannan helpottavan omaa työtään.

- Noin viikoittain minulta kysellään näitä nuotteja, jotakin näistä vanhoista lauluista, joita minä olen sitten toimittanut. Ehkä minä nyt sitä kautta voin pikkuisen opastaa, että jos katsotte sieltä digi-arkistosta, Juntunen miettii.

Pioneerityötä

Juntusen nuottien digitointi on ensimmäinen lajissaan. Verkossa vapaasti saatavilla oleva musiikki on perinteisesti vanhaa musiikkia, jonka tekijänoikeudet ovat päättyneet. Juntunen sen sijaan on yhä aktiivinen musiikintekijä, ja hänen teostensa tekijänoikeudet ovat yhä voimassa. Tulevaisuus näyttää lähtevätkö muut samoille linjoille Juntusen kanssa.

- Voi olla tämä pistää liikkeelle jotakin uutta. Mutta esimerkiksi nuorilla tekijöillä monilla nykyään ovatkin ajatukset toisenlaisia, että he jakavat mielellään sitä aineistoa muiden saataville, Sutela pohtii.