1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ompelukoneet

Ompelukone ja kävelysauvat lainaksi kirjastosta

Kirjastot ovat laajentaneet viime vuosina valikoimaansa kirjoista ja lehdistä vähän vähemmän perinteisiin aineistoihin. Joistakin kirjastoista saa lainaksi verenpainemittareita tai energiankulutusmittareita, toisista voi lainata kävelysauvat tai vaikkapa ompelukoneen.

ompelukoneet
Ompelija korjaa vanhojen päivän tanssiaspukua
YLE / Anna Huittinen

Ompelukone löytyy tällä hetkellä Multian kirjaston valikoimista. Konetta ei lainata kotiin, vaan sitä voi käydä surruttamassa kirjaston tiloissa. Koneen odotetaan tuovan kirjastolle uusia asiakkaita.

- Kirjastossahan on paljon käsityökirjallisuutta ja ompelukonehan sopii sen kanssa hyvin yhteen. Ja kun kirjaston pitäisi olla tällainen kuntalaisten yhteinen olohuone, niin se voi tuoda sellaisia asiakkaita kirjastoon, jotka eivät muuten tulisi mutta saattavat tarvita ompelukonetta pieniin korjauksiin, kuten housunlahkeen lyhennykseen tai verhon saumaan, kertoo kirjastovirkailija Maire Riikonen Multian kirjastosta.

Sauvoja ja sähkömittareita

Jyväskylän kaupunginkirjastoon on vielä tämän kevään aikana tulossa lainattavaksi kävelysauvoja. Liikuntavälineitä lainataan jo joissakin Suomen kirjastoissa ja nyt kulttuurilautakunta haluaa kokeilla samaa myös Jyväskylässä.

Lainaamisen tarkoituksena on edistää kuntalaisten liikunnan harrastamista. Lainaaja saa myös harkittua kokeilun jälkeen, haluaako hän samanlaisen välineen itselleen.

Kaupunginkirjastosta voi jo nyt lainata sähkömittareita, joilla voi tarkkailla energiankulutusta. Lisäksi kirjastolta löytyy VHS-nauhuri ja televisio, jotka voi varata omaan käyttöönsä ja käydä katsomassa videoita kirjastolla.

Kysy - valtakunnallinen neuvonta-chat vastaa

Jyväskylän kaupunginkirjasto laajentaa palveluitaan myös verkossa. Kirjasto testaa valtakunnallista neuvonta-chattia, jossa vastataan asiakkaiden mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Jyväskylän kaupunginkirjasto ja Keski-Suomen maakuntakirjasto on yksi kokeiluun osallistuvista 15 kirjastosta.

Tietopalvelua chatin välityksellä on testattu tammikuun puolivälistä alkaen ja kokeilu päättyy 19. maaliskuuta. Verkkopalvelu on auki maanantaista torstaihin kello 12–18 ja perjantaisin kello 12–16 osoitteessa http://www.kirjastot.fi/tietopalvelu/chat. (siirryt toiseen palveluun)

Chat-palvelun kautta voi kysyä esimerkiksi kirjastojen palveluista ja kirjallisuudesta. Lainaukseen liittyviin asioihin, kuten omien lainojen tai maksujen tarkistamiseen tai lainojen uusimiseen valtakunnallinen kanava ei sovi, sillä kukin kirjasto näkee vain oman asiakaskuntansa tiedot ja päivystykset on jaettu kirjastojen kesken. Kysymykseen voidaan siis vastata esimerkiksi Rovaniemellä, vaikka kysyjä on Jyväskylässä.

Jyväskylän lisäksi vastaamassa ovat kunnan- ja kaupunginkirjastoista Espoo, Helsinki, Joensuu, Kannonkoski, Kirkkonummi, Pietarsaari, Rautjärvi, Rovaniemi, Seinäjoki, Tampere, Turku ja Vaasa sekä muista kirjastoista Tilastokirjasto ja Diakonia-ammattikorkeakoulun kirjasto.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi