Hollolan hyptoniitin tulevaisuus näyttää lupaavalta

Nanotekniikalla lujitetun epoksihartsin eli hyptoniitin tulevaisuus näyttää lupaavalta. Tuotetta valmistava hollolalainen Amroy Oy on saanut jalansijan tiukasti kilpailuilla markkinoilla ja liikevaihto on moninkertaistunut muutamassa vuodessa. Hyptoniittia käytetään mm. urheiluvälineissä ja tuulivoimaloissa.

Hollola
Nuoli ihmisen kädessä
Nanotekniikkaa löytyy nykyään myös metsästysnuolesta.YLE Lahti

Ensimmäisenä hyptoniittia ovat käyttäneet tuotteissaan paikalliset urheiluvälinevalmistajat, Peltonen ja Montreal eli nyttemmin Warrior. Nyt sitä käyttää myös urheilujätti Easton, metsästysnuolissaan.

Toinen tärkeä ostaja on tuulivoimateollisuus ja paikallinen Eagle Oy, joka on aloittamassa isomman tuotannon tänä keväänä.

Pienellä yrityksellä on kestänyt vuosia saada jalansijaa tiukasti kilpailluilla markkinoilla. Liikevaihto on viidessä vuodessa kuitenkin kasvanut jo pariin miljoonaan euroon ja onnistumisesta kertoo myös valinta vuoden nanokomposiittiyritykseksi Euroopassa. Tekesiltä ja Finnveralta ei yrityksen mukaan tukea ole kuitenkaan herunut.

- Keväällä 2008 Tekesistä ilmoitettiin, että yrityksemme tiimi ei ole uskottava, vaikka mukana on alan huippuasiantuntijoita Suomesta, ihmettelee Amroy Oy:n toimitusjohtaja Antti Valtakari.

- Voi olla, että Tekesin tai Finnveran kaltainen laitos haluaa nopeaita tuloksia, mutta tekniikka on vielä niin uutta, että tuotekehitys vie aikaa, Valtakari pohtii.

Autoteollisuus tähtäimessä

Urheiluvälineet ja tuulivoima ovat toistaiseksi, ja luultavasti vielä pitkään, yrityksen tärkeimmät kauppakumppanit. Amroy Oy tähtää tosissaan myös autoteollisuuteen.

- Luja ja kevyt aine soveltuisi erinomaisesti mm. sähköautoihin, joissa ongelmana on vielä niiden paino, sanoo kehitysjohtaja Kimmo Kaila.

Hyptoniittia voisi käyttää myös vaikkapa F1-autojen rakenteissa, joista jo nyt löytyy vastaavilla aineilla tehtyjä osia.

- Olemme moniin kilpailijoihin verrattuna hyvin pieni yritys, mutta suunta on ylöspäin. Tänä keväänä toimintaan tulee lisää voimavaroja, olemme saamassa taustalle suuremman ulkomaisen yrityksen, ja se parantaa kilpailukykyämme, toimitusjohtaja Antti Valtakari kertoo, mutta ei vielä suostu sanomaan yrityksen nimeä.

Lähteet: YLE Lahti

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus