Sähkökirjojen laiton lataus uhkaa kirjastoja

Kirjastoseuran uusi puheenjohtaja Jukka Relander pelkää, että sähkökirjojen laiton lataaminen rapauttaa kirjastojen merkitystä lainauspaikkoina. Suomen kirjastoseura viettää satavuotisjuhliaan uusien haasteiden edessä.

kulttuuri
Sähköinen kirja kädessä
YLE

Jukka Relander sanoo iäkkään kirjastoinstituution selvinneen hyvin sen ympärillä tapahtuneista muutoksista. Tulevaisuudessa häämöttää kuitenkin aivan uudenlaisia haasteita, muun muassa kirjojen digitalisoituminen.

– On jännä nähdä, että yleistyvätkö sähköiset lukulaitteet ja aletaanko kirjoja jaella sitä kautta. Sähköisessä jakelussa on se iso ongelma, että sähköiset suojausjärjestelmät eivät toimi. Tällä hetkellä internetistä löytyy noin neljännesmiljoona eri sivua, joilla neuvotaan, miten Amazonin sähköisen lukulaitteen suojauskoodin voi murtaa, Relander sanoo.

Uusi puheenjohtaja pelkää, että kirjoille käy kuin musiikille, josta tuli verkkojakelun ja laittoman lataamisen myötä ilmaista. Jos sähkökirjan saa internetistä helposti ilmaiseksi, kuka enää vaivautuu lainaamaan sitä kirjastosta?

– On olemassa jo alustavat linjaukset siitä, millaisin oikeuksin sähkökirjoja toimitetaan kirjastoille ja miten niitä voi lainata. Siinä on kappalemäärärajoituksia ja aikamäärärajoituksia, eikä ongelmaa ole, jos suojaukset toimivat. Mutta jos ne eivät toimi, olemme tilanteessa jossa ei tarvita kustantamoita, kirjakauppoja eikä kirjastoja, sanoo Relander.

Kirjastoseura aikoo neuvotella tilanteesta niin kustantajien kuin opetusministeriön kanssa.

– Kustantamoissa ei vielä tällä hetkellä ymmärretä sitä, että jos kirjoista tehdään sähköisiä niin niiden myyminen saattaa sen jälkeen olla aika vaikeaa, kun ihmiset löytävät tavan saada ne ilmaiseksi, miettii Relander.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Maria Ala-Kuha