1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Uudelle EU-komissiolle odotetaan hyväksyntää

Euroopan parlamentti äänestää huomenna tiistaina uuden komission hyväksynnästä. Äänestämään päästään kuukausien viivästyksen jälkeen. Parlamentin arvellaan hyväksyvän komission, mutta ei läheskään yksimielisesti.

Ulkomaat

Europarlamentin suurimmat ryhmät tukevat uutta 27 nimen komissaarilistaa. Parlamentti sai haastatella kutakin ehdokasta, joita oli yksi kustakin EU:n jäsenmaasta.

Ainoana EU-maana Bulgaria joutui vaihtamaan ehdokastaan. Nyt ehdolla oleva Kristalina Georgieva on saanut myönteisen vastaanoton humanitaarisen avun komissaariksi.

EU-parlamentin vihreä ryhmä on jo ilmoittanut, ettei se hyväksy uutta komissiota. Vihreät vastustavat komission puheenjohtajan Jose Manuel Barroson puheenjohtajavetoista toimintatapaa, joka ei vihreiden mielestä hyödynnä tarpeeksi komissaarien kykyjä. Vihreät olisivat myös halunneet ehdokkailta selkeämmät näkemykset siitä, kuinka EU puuttuu jatkossa ilmasto-, talous- ja sosiaalikysymyksiin.

Vihreiden lisäksi vasemmistolaisten meppien odotetaan äänestävän uutta komissiota vastaan, koska haluavat unionin asettavan ekologiset ja sosiaaliset kysymykset muiden asioiden edelle.

Kolmen kuukauden viivästys

Komissio oli määrä nimittää jo marraskuussa. Sitä ovat kuitenkin viivästyttäneet kiistely Lissabonin sopimuksesta ja kahden tärkeimmän virkamiehen, Eurooppa-neuvoston puheenjohatajan ja ulkopoliittisen edustajan nimistä. Myös Bulgarian edustajan vaihtuminen viivytti prosessia.

Uusi komissio joutunee ensi töikseen paneutumaan talousasioihin. Maailmanlaajuinen taantuma jatkuu edelleen. Samaan aikaan Kreikka, Espanja ja Portugali kamppailevat omien taloushuoliensa kanssa, jotka uhkaavat koko euroalueen vakautta.

Suomen komissaariehdokas Olli Rehn on saamassa talousasiat hoitoonsa, joten hän on se henkilö, joka EU:n puolelta harkitsee, kuinka unioni parhaiten pystyy auttamaan talousahdinkoon joutuneita maita.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi