Yhdysvallat ja Ranska: Iranille kovat pakotteet

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy ja Yhdysvaltain puolustusministeri Robert Gates ovat sopineet, että Iranille on asetettava uusia, ankaria pakotteita. Näin Iran yritettäisiin saada neuvottelemaan ydinohjelmastaan.

Ulkomaat

Sarkozy ja Gates neuvottelivat Iranin tilanteesta maanantaina Pariisissa. Neuvottelutuloksesta kertoi ranskalainen, nimettömänä pysyttelevä virkamies.

Myös Venäjä harkitsee tiukempaa linjaa. Uutistoimisto Reutersin saamien tietojen mukaan maan johdossa oltaisiin halukkaita talouspakotteisiin, kun Venäjä on kauan pitänyt neuvotteluja ensisijaisena etenemistapana. Jos Venäjä hyväksyy Iranin pakotteet YK:n turvallisuusneuvostossa, jää Kiina ainoaksi pakotteiden vastustajaksi.

Iran ilmoitti aiemmin tänään, että se aikoo rakentaa 10 uutta uraaninrikastamoa tulevan vuoden aikana. Presidentti Mahmud Ahmadinejad kertoi suunnitelmasta jo marraskuussa.

Ahmadinejad ilmoitti sunnuntaina lisäksi, että Iran aloittaa uraanin rikastamisen 20-prosenttiseksi aiemman 3,5 prosentin sijaan. Iran on lähettänyt uraanin rikastamista koskevan ilmoituksen kansainväliselle atomienergiajärjestö IAEA:lle.

Länsimaiden ja Iranin kiistely ydinohjelmasta on jatkunut peräänantamattomana eivätkä Iranin uusimmat puheet ainakaan lievennä jännitystä. Länsi epäilee Iranin ydinaseen valmistelusta, mutta Iran kiistää väitteen.

Lähteet: Reuters, AFP, YLE Uutiset