1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä vaihtaa levottoman Dagestanin johtajan

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev jatkaa levottoman Pohjois-Kaukasian hallinnon uudelleenjärjestelyä. Medvedev haluaa vaihtaa väkivaltaisuuksista kärsivän Dagestanin presidentin.

Ulkomaat

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev nimitti Dagestanin johtoon uuden presidentin, Magomedsalam Magomedovin. Magomedov korvaa tehtävässä Muhu Alijevin, joka ei ole onnistunut saamaan kuriin tasavaltaa koettelevaa väkivaltaa.

Dagestanin parlamentin täytyy vielä hyväksyä 45-vuotiaan Magomedsalam Magomedovin nimitys, mutta sitä pidetään lähinnä muodollisuutena.

Levottomassa Dagestanissa on tehty useita iskuja tasavallan viranomaisia vastaan. Viime perjantaina Dagestanissa ammuttiin pääkaupungin Mahatshkalan poliisipäällikkö.

Magomedovin klaani palaa valtaan

Magomedov on Dagestanin nykyisen presidentin edeltäjän Magomedali Magomedovin poika. Magomedali Magomedov piti valtaa Dagestanissa vuosina 1987 - 2006.

Kremlin uusimman nimityksen uskotaan merkitsevän, että Magomedovin klaanin valta jälleen vahvistuu Dagestanissa.

- Nimitys osoittaa, että Kreml oli tyytymätön nykyiseen johtajaan ja päätti vaihtaa takaisin edelliseen klaaniin, Moskovan Carnegie-keskuksen asiantuntija Nikolai Petrov arvioi.

Venäjän köyhin alue

Pohjois-Kaukasia on Venäjän köyhin alue, ja sitä riivaavat syvä korruptio, vaikutusvaltaisten klaanien keskinäiset kamppailut ja laaja nuorisotyöttömyys, joka on helpottanut nuorten miesten värväystä islamistikapinallisten riveihin.

Venäjän johto yrittää nyt kiinnittää huomiota väkivaltaisuuksien taloudellisiin alkujuuriin. Viime kuussa presidentti Medvedev nimitti Aleksandr Hloponinin johtamaan uutta Pohjois-Kaukasian liittopiiriä.

Muun muassa metalliteollisuusjätti Norilsk Nickelin johdossa ja Krasnojarskin kuvernöörinä kokemusta keräneen Hloponinin toivotaan saavan vauhtia Pohjois-Kaukasian taloudelliseen kehitykseen.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi