1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Juoksumatto voi parantaa Parkinson-potilaan kävelyä

Juoksumattoharjoittelu voi lievittää Parkinsonin tautiin kuuluvia liikkumisvaikeuksia turvallisesti ja tehokkaasti, Cochrane-verkoston tutkijat raportoivat.

terveys
Jalat juoksumatolla.
YLE

Tulos on tervetullut, sillä kävelyn hidastuminen ja vaikeutuminen on hyvin yleinen Parkinsonin taudin oire. Vielä ei tosin ole selvillä, kuinka pitkäaikaisia juoksumatolla saadut hyödyt ovat ja kuinka usein ja pitkään potilaiden kannattaisi harjoitella.

Tutkijat hankkivat katsaustaan varten kaikki juoksumattoharjoittelua ja Parkinson-oireita tarkistelevat tutkimukset, joista lopulta kelpuuttivat kahdeksan. Yhteensä niihin oli osallistunut 203 potilasta.

Verrattuna kontrolliryhmiin, jotka eivät harjoitelleet, juoksumatolle ohjattujen kävelynopeus, askelten pituus, minuutissa otettujen askelten määrä ja kävelymatka kaikki tehostuivat tutkimusten aikana.

Parkinsonin tautia sairastaa noin 10 000 suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa mm. vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50 – 80-vuotiailla.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi