Kaupunkilintu laulaa jo ennen päivän koittamista

Päijät-Hämeessä on tehty havaintoja yöpimeällä laulaa lurauttelevista talitiaisista. Selvitimme, miksi lintua laulattaa jo ennen päivän valkenemista.

luonto
Talitiaiset ruokailevat pihapiirissä.
Talitiaiset ruokailevat pihapiirissä.Yle

Miksi talitiainen voi aloittaa laulamisen aamuvarhain pimeällä, lintuharrastaja ja Luontoillan lintuasiantuntija Juha Laaksonen?

- Helmikuun alussa alkaa talitiaisen laulukausi ja linnut aktivoituvat. Kuusitiaiset tosin ovat veistelleet säkeitään jo pidempään. Se, laulavatko linnut aamuhämärässä vai täysin pimeässä, on tulkinnanvarainen kysymys. Jos havainto on tehty kaupungissa tai taajamassa, ei ehkä olekaan ollut aivan pimeää. Keinovaloa on saattanut olla hieman. Se aktivoi linnun laulamaan aiemmin kuin maaseudulla, missä valoa ei ennen auringonnousua juuri ole.

- Kaupunkilinnut siis laulavat varhemmin kuin maalla asuvat toverinsa. Se ei kuitenkaan ole täysin poikkeuksellista, että lintu laulaa pimeässä.

Miksi lintu sitten laulaa pilkkopimeässä?

- Kevät on jo tulossa ja lintujen hormonit hyrräävät. Kun laulu maittaa, se on laulettava. Suurin osa linnuista laulaa juuri aamulla yön jälkeen. Siksi aamuhämärällä laulaminen ei ole ihmeellistä.

Ryhtyvätkö kaupunkilinnut myös pesimäpuuhiin aiemmin kuin maalla asuvat toverinsa?

- Koko Suomessa aikaisia pesijöitä ovat muun muassa korppi ja maakotka. Mitä tulee talitiaisiin, mustarastaisiin ja viherpeippoihin, väitän, että ne aloittavat pesinnän aiemmin kuin maalaisserkkunsa. Se johtunee siitä, että kaupungissa on vähän enemmän valoa ja ravintotilannekin on parempi kuin maalla, koska ihmiset ruokkivat lintuja.

Lähteet: YLE Lahti / Johanna Talasterä

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus