1. yle.fi
  2. Uutiset

Neulominen on in!

Neulominen on jälleen suosittua. Nykyisin neulominen ei ole enää yksinomaan mummojen touhua, vaan innostus on tarttunut myös nuoriin. Jyväskylään on avattu neulekahvila, jossa sukkien lisäksi voi syntyä myös ystävyyssuhteita.

kudonta
Huovutusvillojen iloinen kirjo.
Neuleliikkeestä löytyy myös huovutusvilloja.YLE Keski-Suomi / Niina Ryyppö

- Neulominen on terapeuttista, kun saa jonkun tuotteen tehtyä, niin siitä tulee hirvittävän hyvä mieli. Omilla käsillä luominen on tosi mukavaa ja miellyttävää, sanoo ahkerasti neulova Marja-Leena Puikkonen.

Neulomisen terapeuttisen vaikutuksen on kokenut moni muukin., sillä neulontapiirit ja - kurssit ovat täynnä. Neuleblogit keräävät kävijöitä ja lankakaupoissa käy kova kuhina.

Yrittäjä Pauliina Koivula-Rautjoki lankaliike Poppelista on havainnut neulomisen suosion kasvun 2000-luvulla.

- Minullakin on paljon sellaisia asiakkaita, jotka sanovat, etteivät ole kahteenkymmeneen vuoteen neuloneet ja haluaisivat nyt aloittaa uudelleen. Saattaa olla niinkin, että lapset ovat jo isoja ja on omaa aikaa. Nuorilla on paljon neuleblogeja ja niissä ohjeita. Syntyy neuleyhteisöjä.

Neulominen harrastuksena on tavoittanut kaikki, harrastajia on yläkoululaisista mummoihin ja jopa nuoret pojat ja miehetkin tarttuvat tänä päivänä puikkoihin. Neulontabuumia selittävät yksilöllisyyden tavoittelu, tuunaamisinto, taantuman tuoma hintatietoisuus, mutta suuri asia on myös yhteisöllisyys.

Neulontapiiristä vapaaehtoistyön koordinaattori Sari Välimäki sanoo, että piirissä syntyy sukkia, mutta paljon muutakin. Syntyy ystävyyssuhteita ja oppimista, yhteisöllisyyttä, mitä nykyisin paljon kaivataan ja joka ei synny puhuen vaan tekemällä.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi