Ritva Sorvali on vuoden naisnäyttelijä

Lahtelaisen teatteri Vanhan Jukon näyttelijä ja kantava voima Ritva Sorvali on palkittu ensimmäisessä Thalia-gaalassa vuoden naisnäyttelijänä roolistaan näytelmässä Kuin ensimmäistä päivää.

kulttuuri
Ritva Sorvalista on etuoikeus olla näyttelijä.
Ritva Sorvalista on etuoikeus olla näyttelijä.YLE / Lahti

Vuoden naisnäyttelijän valinnan tehnyt Suomen näyttelijäliitto perustelee palkitsemista:

”Ritva Sorvali palkitaan kutsumusammatissaan puurtavan perushoitajan roolista näytelmässä Kuin ensimmäistä päivää. Sorvali tekee maanläheisen, syväluotaavan ja aidon tulkinnan. Katsomoon välittyy vahva itsekoetun tunne ja syvä inhimillisyys.”

Anna Krogeruksen komedia Kuin ensimmäistä päivää on Lahden kaupunginteatterin ja Teatteri Vanhan Jukon yhteistyö. Se on ohjannut Otso Kautto. Esitys sai ensi-iltansa syyskuun alussa 2009.

Kuin ensimmäistä päivää on liiankin ajankohtainen kuvaus nykypäivän työelämästä ja vanhustenhoidosta. Päähenkilö, keski-ikäinen perushoitaja Ritva, puurtaa pätkätyöläisenä kutsumusammatissaan vanhusten hoitokoti Lepolassa. Ritvan työtovereita ovat rakkaudennälkäinen yksinhuoltaja, ammatillisesti menestynyt petetty vaimo, vanhustyössä traumatisoituva sivari, Sudanissa lääkäriksikoulutettu ja Suomessa vessoja siivoava maahanmuuttaja… Henkilökuntaa ei ole riittävästi ja siitä vähästäkin leikataan kustannustehokkuuden nimissä.

Näyttelijä-laulaja Ritva Sorvali on myös esittänyt lahtelaisessa teatteri Vanhassa Jukossa vuosikausia Kaj Chydeniuksen suomalaisten runoilijoiden viisaisiin ja elämänmakuisiin teksteihin säveltämiä lauluja.

Kaj Chydenius on kuvannut työtoveriaan näin:

"Ritva Sorvali on muusikon tytär. Sen voi huomata hänen laulustaan, hän osaa musiikillisen fraasin. Hänellä on kaunis luonnonääni, joka soi tasaisena kaikissa rekistereissä. Hänen esityksissään on harvinaista intensiteettiä, hänen lauluissaan on ehdottomuutta ja vaikuttavaa paloa kertoipa laulu työväenluokan taisteluista tai metsän puista.

Kaikenlainen pintaviihde ja hömpötys on Ritva Sorvalin taiteilijalaadulle vierasta. Hän suosii sellaisia laulutekstejä, joissa on asiaa, sanomaa. Älykäs näyttelijä-laulaja etsii tekstistä olennaisen ja tuo sen konstailemasti kuulija ulottuville.

Sorvali lukee mielellään runoja ja etsii itselleen sopivia tehtäviä. Säveltäjä pääsee niin sanotusti valmiiseen pöytään: tämän runon haluaisin laulaa. Minulle tällainen taiteellinen yhteistyö on haastavaa. En voisi siitä luopua."

Lähteet: YLE Lahti