1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Google

Löydätkö itsesi Googlen karttakuvista?

Googlen tiistaina Suomessa julkaisema katunäkymäpalvelu näyttää kuvia ympäristöstä hyvin yksityiskohtaisesti myös Pirkanmaalta. Silti esimerkiksi kaikkia rekisterinumeroita ei ole saatu tunnistamattomiksi.

Google
Aunessilta Google Street View -palvelussa
Aunessilta Google Street View -palvelussaGoogle

Myös monen kodin yksityisyys on palvelun kautta nähtävillä kaikkialla maailmassa.

Googlen mukaan palvelussa on pyritty kiinnittämään huomiota ihmisten yksityisyyden suojaamiseen. Yhtiö kuitenkin myöntää, että tietokonekäsittely ei ole aukoton.

- Jos joku löytää itsensä, lapsensa, rekisterinumeronsa tai kotinsa liian yksityiskohtaisena, voi siitä ilmoittaa Googlelle palvelussa olevan Ilmoita ongelmasta-painikkeen kautta, kertoo Googlen Suomen viestinnästä vastaava Timo Nurmi Viestintätoimisto Taitomyllystä.

Google lupaa poistaa tai sumentaa kuvat muutaman tunnin aikana.

- Pidämme tärkeänä, etteivät ihmiset koe palvelua loukkaavana, ja siksi kenellä tahansa on mahdollisuus ilmoittaa mistä tahansa kuvasta ja pyytää sitä poistettavaksi, jatkaa Timo Nurmi.

Street View-katunäkymäpalvelun kuvat on kuvattu viime vuonna 4-5 kuukauden aikana. Suomalaisia kaupunkeja ja kuntia löytyy palvelusta kymmeniä. Tampereen seutu on kuvattu hyvin kattavasti. Lisäksi Pirkanmaan kaikki suuret tiet löytyvät tarkasti kuvattuna. Palvelu on tarkoitettu yksityishenkilöiden lisäksi myös yrityksille, jotka voivat liittää katunäkymät omille kotisivuilleen. Mm. matkailijoille palvelu on Googlen mukaan merkittävä apu.

Katunäkymäpalvelu julkaistiin tänään Suomessa ja Norjassa. Maat olivat palvelun 19. ja 20. Palvelu tuli Googlen karttapalvelun osaksi ensimmäisenä Yhdysvalloissa vuonna 2007.

Päivityksiä katunäkymäpalveluun ei olla tekemässä ainakaan ihan lähiaikoina, kerrotaan Googlen viestinnästä.

Vaarantuuko yksityisyys?

Street View-katunäkymäpalvelu näyttää kaduilla käveleviä henkilöitä hyvin läheltä. Omakotitaloista voi näkyä tarkkojakin yksityiskohtia.

- Palvelu kuvaa mitä tahansa tavallinenkin kaduntallaaja tai murtovaras voisi nähdä tai kuvata kaduilla kulkiessaan. Jos joku kokee, että oma talo tai yksityisyys vaarantuu palvelun takia, voi pyytää kuvan poistettavaksi, niin turhia pelkoja ei synny, sanoo Timo Nurmi.

Viestintäkonsultti Timo Nurmen mukaan esimerkiksi päiväkodin pihalla näkyvät lapset eivät ole ongelma, sillä lapsia ei kuvista voi tunnistaa, eivätkä kuvat ole reaaliaikaisia.

Paljon porua maailmalla

Googlen katunäkymäpalvelu on herättänyt maailmanlaajuisesti vastarintaa. Esimerkiksi Ruotsissa otsikoissa ovat olleet Googlen esittämät kuvat ihmisistä kotipihoillaan mm. vähissä vaatteissa.

Sveitsissä tietosuojavaltuutettu Hanspeter Thuer nosti Googlea vastaan oikeusjutun. Thuerin mielestä Googlen lupaama yksityisyydensuoja ei ole riittävä. Hänen mielestään suoja on ollut rittämätön erityisesti koulujen, sairaaloiden ja vankiloiden lähellä.

Lähteet: YLE Tampere

Lue seuraavaksi