Jalkajousiryöstäjä todennäköisesti mies

Poliisi on jatkanut Vaajakosken eilisen pankkiryöstäjän etsintää läpi yön. Poliisi arvioi ryöstäjän olevan äänen perusteella mies, vaikka ulkomuodon perusteella hänet arvioitiin ensin naiseksi. Poliisi kaipaa tekijän lisäksi havaintoja keltaisesta urheiluautosta.

Kotimaa
Vaajakosken ryöstäjä lähikuvassa pankin valvontakamerassa.
Vaajakosken ryöstäjä lähikuvassa pankin valvontakamerassa.Keski-Suomen poliisilaitos

Poliisi on saanut läpi viime yön jatkuneissa tutkimuksissa kymmeniä ryöstöön liittyvää vihjettä. Puheluja ja tekstiviestejä on tullut poliisille illan ja yön aikana lähes 30.

Poliisi sai jo eilisen päivän aikana runsaasti vihjeitä Vaajakosken pankkiryöstöstä. Iltapäivän aikana tutkinnassa kävi selväksi, että tekijällä on ollut ilmeisesti käytössään keltainen Nissan-merkkinen urheilumallinen, 90-luvun mallia oleva pienehkö henkilöauto.

Tuntomerkkeihin sopivan henkilön on nähty nousevan autoon mukanaan jalkajousi. Poliisi pyytää havaintoja kyseisestä autosta.

Aiemmin tutkinnanjohtaja Heikki Miilunpohja Keski-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että ryöstäjä vaikutti pankkivirkailijoista naiselta, mutta hän piti mahdollisena, että ryöstäjä voi olla myös naiseksi pukeutunut mies.

- Hän oli puhunut virkailijalle ja vaatinut rahaa. Ei pajon puhunut, sen verran vain kuin oli välttämätöntä, Miilunpohja sanoo. Karkuteillä oleva ryöstäjä sai saaliikseen noin 4 000 euroa.

Poliisi kertoi aluksi etsivänsä ryöstöstä epäiltynä noin 40-vuotiasta naista. Miilunpohjan mukaan kävi varsin pian selväksi, että kyseessä voi olla myös mies. Miilunpohjan mukaan epävarmuudella tekijän sukupuolesta ei ole merkitystä poliisitutkinnan kannalta.

- Tämä toinenkin vaihtoehto tuli kuvaan mukaan nopeasti. Tutkinnan kannalta sillä ei ollut merkitystä, eikä viivästystä tullut, hän toteaa.

Ryöstäjä uhkasi virkailjoita jalkajousella

Ryöstäjä saapui Osuuspankin Vaajakosken konttoriin hieman kello kymmenen jälkeen. Hän uhkasi pankin henkilökuntaa jalkajousella ja sai saaliikseen vajaat 5 000 euroa rahaa.

Tutkinnanjohtaja Heikki Miilunpohja kertoo, että ryöstöhetkellä pankissa ei ilmeisesti ollut asiakkaita. Ryöstäjä puhutteli pankissa ollutta virkailjaa ja vaati rahaa jalkajousella uhaten. Ryöstäjä poistui paikalta jalan Vaajakoskentien suuntaan. Sen jälkeen ryöstäjän liikkeistä ei ole varmoja havaintoja.

Tekijällä on olkapäille ulottuvat, keskiruskeat hiukset. Yllään hänellä oli harmaa, polviin saakka ulottuva neuletakki, jonka helmassa on hapsuja. Päässään ryöstäjällä oli harmaa pipo ja aurinkolasit. Kaulassa ryöstäjällä oli kirjava kaulaliina ja jalassaan mustat kengät ja harmaat housut.

Vihjeitä kaivataan edelleen

Varsinainen poliisioperaatio Vaajakoskella on purettu ja nyt on siirrytty normaaliin rikostutkintaan. Tekijää ei ole vielä tavoitettu ja etsinnät jatkuvat tiiviinä. Mahdollisia havaintoja kaivataan edelleen poliisin puhelinnumeroon 050 456 2770. Miilunpohjan mukaan tekijää etsitään lähinnä Jyväskylän seudulta mutta vihjeitä on tullut Etelä-Suomesta saakka. Vihjeitä tarkistetaan parhaillaan.

Miilunpohja sanoo myös, että tekijä on ilmeisesti toiminut yksin. Tutkinnassa ei ole tähän mennessä tullut ilmi mitään, mikä viittaisi siihen, että tekijällä olisi ollut rikoskumppani tai -kumppaneita.

Lähteet: YLE Keski-Suomi