Nettiyleisö kummasteli työnantajien johtamaa ammattiliittoa

Mainosjakelualalla käydään harvinaislaatuista kiistaa työehdoista. Postityöntekijät syyttävät ilmaisjakeluyhtiöitä palkkojen polkemisesta. Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n mukaan jakeluyhtiöt ovat perustaneet alalle työnantajan johtaman ammattiliiton. Nettiyleisö voivotteli mainosjakelualan alhaista palkkatasoa. Työnantajien johtama ammattiliitto herätti myös kysymyksiä sekä alaikäisten työntekijöiden hyväksikäyttö.

Kotimaa

Nimimerkki Heikki ei pidä tästä pelistä.

"Miten tämmöistä voidaan sallia Suomessa? Tämähän on selvää riistoa. Millaiset ihmiset pitävät tuollaista peliä? Ei nuo ole rehellisiä yrittäjiä. Ja kaiken lisäksi kehtaavat perustaa "ammattiliiton", jossa on vain työnantajien edustajia. Huijaavat siihen sitten nuoria jäseniksi. Voi xxxx, kyllä tuommoiselle täytyisi laittaa piste ja äkkiä!"

Nimimerkki Reiska määrittelee sopimusasiaa.

"Ensisisijaisesti tulee pitää mielessä; mikä on kunkin alan yleissitova sopimus. Tämä sopimus on viranomaisen määrittelemä, ja sitä noudattavat kaikki ko. alan yritykset. Siis jonkun alan viranomaisen määrittelemä yleissitova sopimus on, ko. alan minumisopimus. Ymmärrettävästi työnantaja yrittää kaikilla aloilla saada palkkakustannukset mahdollisimman pieniksi mitään keinoja kaihtamatta, josta tämä taas on yksi esimerkki. Mitä tarkoittanee se, että jollakin alalla ei noudateta työaikalakia? Ehkä Työsuojeluviranomaisilla on tähän jotain sanottavaa."

Nimimerkki Vientirauha kummastelee työnantajan roolia.

"Kun työnantaja perustaa "ammattiliiton" ja sitten neuvottelee itse itsensä kanssa, niin ovatpahan "sopimusneuvottelut" nopeita ja tehokkaita. Ei tule turhaa jäminää ja yksimielisyyskin syntyy helposti. Työnantajapuolen ihmiset edustavat järjestössä työntekijöitä." Jee-jee. Eiväthän työntekijät osaisikaan itseään edustaa, hyvä että työnantaja auttaa. Ja osattiin sitä ennenkin: Edustihan O.W. Kuusisen "hallitus" Suomea vuosina 1939-40..."

Nimimerkki Realisti pitää tätä menoa jo mielettömänä.

"Tällasta porvarijohtoisessa maassa. Työnantajat valtaa jo työntekijäjärjestötkin ei työväen pressaehdokas riittänyt. Aivan mieletöntä menoa!"

Nimimerkki totuus ei pidä tilanteesta.

"Tässä nyt näkyy se työnantajien linja, minkä yli valitetaan että kaikki on liian kallista. Nimim. 300-800e kuukauspalkat vaan kaikille."

Nimimerkki silli etsii vaikuttamismahdollisuuksia.

"Koettanen katsoa Posti- ja logistiikka-alan unionin eli työntekijöiden liiton sivuilta, joko on esim. nettiadressia edes sen alle 8 euron TES:n mukaisen palkan puolustamiseksi. Senhän maamme työtuomioistuin on todennut voimassa olevaksi eikä uuden liiton ns. urakkasopimuksia n. 2-5 euron tuntipalkalla! Jos joku jo tietää erilaisia vaikutusmahkuja, niin olen kiinnostunut - kuten ehkä nekin, jotka tekevät alalla töitä..."

Lähteet: YLE Uutiset