Aamutohtori Mikael Ojalan aiheena väsymys

Väsymyksen taustalla voi olla myös elimellinen sairaus mutta useimmiten syy on yksinkertaisesti liian vähä uni. Aikuinen ihminen tarvitsee Mikael Ojalan mukaan vähintään seitsemän tunnin yöunet.

Ylen aamu
YLE

Hyvin pieni osa väestöstä pärjää oikeasti viiden tunnin yöunilla. Yöunet jäävät usein liian lyhyiksi, koska ihmiset eivät malta mennä ajoissa nukkumaan.

Yksittäinen lyhyt yö ei vielä aiheuta suuria haittoja. Jos yöunet jäävät säännöllisesti liian lyhyiksi, se alkaa vaikuttaa muun muassa työtehoon ja liikenneturvallisuuteen. Myös unen laatu on tärkeää jaksamisen kannalta.

- Moni ihminen väsyy nykään niin sanotun informaatioähkyn takia. Ihminen joutuu keskittymään liian moneen asiaan yhtä aikaa ja se kuormittaa ihmisen keskusyksikköä. Kovalevy täyttyy, Mikael Ojala kuvaili.

- Jos ihminen tekee työkseen fyysisesti raskasta hommaa, voi olla hyvä idea käydä vapaa-ajallaan esimerkiksi kielitunneilla. Ja jos taas työ on henkisesti kuormittavaa, vapaa-aikana kannattaisi harrastaa fyysisiä aktiviteetteja, vinkkasi Aamutohtori.

Lähteet: YLE Uutiset