Väestön ikääntyminen painostaa kuntien yhdistymiseen Riihimäen seudulla

Kuntarakenteiden uudistamiseen tarvitaan lisätehoja. Kuntaliitosten lisäksi palvelurakenteita tulee uudistaa ja yhdistää ennakkoluulottomasti, arvioivat kansanedustajat Timo Heinonen ja Risto Autio.

Risto Autio
YLE / Timo Leponiemi

Timo Heinonen (kok.) ja Risto Autio (kesk.) pohtivat tiistaisessa YLE Radio Hämeen Politiikan puhemyllyssä muun muassa ikärakenteen muutosta, joka heijastuu vääjäämättömästi kunta- ja palvelurakenteeseen.

Lopen Timo Heinonen ja Hausjärven Risto Autio ennakoivatkin kuntiensa liittymistä yhteen Riihimäen kanssa, kun kuntarakenteen muutokset tulevat ajankohtaiseksi.

Autio viittaa THL:n selvitykseen, jonka mukaan Riihimäellä yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa 39 prosenttia ja seuraavan 30 vuoden aikana 217 prosenttia.

- Täähän meidän on tajuttava minkälaisten haasteiden edessä me ollaan, Autio muistuttaa.

- Ja samoissa ajoissa kulut kasvavat 25 - 90 prosenttia, jos mitään ei tehdä eli se kertoo tästä kaikesta, Heinonen jatkaa.

Epämääräisyyttä hallituksen politiikassa 2010

Kantahämäläisten kansanedustajien mielestä pääministeri Matti Vanhasen ilmoitus hallituksen politiikasta vuodelle 2010 on liian väljä ja epämääräinen.

Politiikan puhemyllyssä muun muassa Risto Autio moitti pääministerin ilmoitusta siitä, että Vanhanen ei nostanut esille tarpeeksi selkeitä ratkaisuja, joilla päästään oikaisemaan valtion talouden kestävyysvajetta.

Päivi Räsänen (kd.) puolestaan harmitteli sitä, että hallitus ei ole kutsunut mukaan oppositiota julkisen talouden oikaisutyöhön.

Pääministeri Matti Vanhanen muistutti ilmoituksessaan, että veroja ei nosteta ennen kuin talous pääsee kasvamaan.

Lähteet: YLE Häme