Kimpassa muuntui elokuvasta näytelmäksi Lappeenrannassa

Lappeenrannan kaupunginteatterissa saa lauantaina kantaesityksensä teatterin suurtuotanto, Kimpassa. Näytelmä perustuu ruotsalaisen Lukas Moodyssonin menestyselokuvaan Tillsammans, jonka näyttämölle on sovittanut Jari Juutinen.

kulttuuri
YLE Etelä-Karjala

Kimpassa kertoo ihmisistä, jotka ovat tavalla tai toisella ajautuneet asumaan yhteen. Ja kun on paljon ihmisiä yhdessä, on myös paljon tunteita.

Kaikki alkaa siitä kun Elisabeth kyllästyy mieheensä, pakkaa laukkunsa, ottaa lapsensa ja muuttaa veljensä luo. Elisabethiä näyttelevän Anne Niilolan mukaan hänen roolihahmonsa on aluksi äärimmäisen arka. Loppua kohti hänessä kuitenkin tapahtuu suuri muutos.

- Hän kasvaa tosi ison kaaren. Hän alkaa irrotella ja hänestä tulee päättäväinen ja aika riehakaskin nainen, Niilola kuvailee.

Göran, Elisabethin veli on alunperin perustanut kommuunin. Görania esittävä Seppo Kaisanlahti kuvailee Görania sovittelevaksi, toisaalta ja toisaalta tyypiksi.

- Hänellä on aina omia filosofioita ja välillä hän vajoaa ajatuksiinsa. Hän yrittää aina ratkaista asioita tai sitten hän tekee niistä itselleen ongelman.

Göran on päättämättömyydessään yksi elokuvan ja myös näytelmän suurista koomikoista, tahtomattaan.

Kommuunissa asuu kummallisia ihmisiä

Stefania näyttelevä Anselmi Kaisanlahti muuttaa kommuuniin äitinsä kanssa, vaikka ei sinne aluksi tahtoisikaan. Lapsen silmin kommuunin asukkaat ovat kummallisia.

Eino Kaisanlahden esittämän Tetin vanhemmat ovat kommuunin vanhoja asukkaita ja hän kuvailee omaakin roolihahmoaan kummalliseksi.

Elokuvasta näytelmäksi

Teatterinjohtaja, ohjaaja Jari Juutisen mukaan elokuvan siirtäminen teatterinlavalle ei loppujenlopuksi ollut kovin vaikeaa, vaikka tekemistä siinä riitti.

- Poistin sieltä sellaisen kohtaukset, jotka tiesin olevan mahdottomia meillä toteuttaa, mutta muuten me on tehty se tässä, teatterin lavalla.

Juutisen mukaan kommuunissa asuminen paljastaa ihmisestä erittäin paljon.

- Siitähän se komedia syntyykin. Tämä ei ole farssi, vaan tässä on ihan oikeita ihmisiä ja ihmissuhteita.

Jalkapalloa vai ei

Jalkapallo on suuressa roolissa Moodyssonin elokuvassa ja sen siirtäminen teatterin lavalle tuotti hieman vaikeuksia.

- Me kokeiltiin siitä aika monenlaista versiota, mutta kyllä se aika viitteelliseksi jää. Kyllä sitä pelataan, mutta en kerro miten, ohjaaja sanoo pilke silmäkulmassa.

Lappeenrannan kaupunginteatterissa on totuttu Juutisen kaudella jo monenlaisiin kokeiluihin eikä Kimpassa varmasti petä tässäkään suhteessa.

Ensi-iltaan Kimpassa valmistuu helmikuun 13. päiväksi. Esitykset kestävät toukokuun puoliväliin asti.

Suosittu elokuva

Kimpassa oli vuonna 2000 Ruotsin katsotuin elokuva.

Lukas Moodysson on maailmankuulu ruotsalaisohjaaja, jonka elokuvista heijastuu nykyrealismi rumimmillaan ja kauneimmillaan. Moodyssonin tuotannosta suureen maineeseen ovat nousseet mm. Fuking Åmål ja Lilja 4ever.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala