Manner: Pankki on hankala ryöstökohde

Keski-Suomen Osuuspankin toimitusjohtaja Keijo Mannerin mukaan pankki on vaikea ryöstökohde. Henkilökunta on hyvin koulutettua ja turvajärjestelmiä on paljon.

ryöstö

Mannerin mukaan turvallisuusasioita käydään henkiökunnan kanssa läpi säännöllisesti.

- Pääkoulutus on se, että yksiköissä käydään läpi turvaohjeita, joita keskusjohdosta saadaan, siltä varalta, että jotain yllättävää sattuu. Se yllättävä voi olla vaikka tulipalo tai joku muu poikkeuksellinen tilanne tai pahimmassa tapauksessa ryöstö, kertoo Manner.

Pankeissa on nykyään myös nykyaikaiset turvalvalvontalaitteet. Siksi ryöstäjistä jää lähes poikkeuksetta jälki pankkiin, yleensä valvontakameroihin. Niin kävi Vaajakosken ryöstössäkin.

- Pankeissa on erilaisia valvonta- ja turvajärjestelmiä ja pankit on ryöstökohteina aika hankalia. Kiinnijäämisprosentti lienee varmaan sata eli sekin edesauttaa sitä, että tällaisia tapauksia on kovin vähän, Manner sanoo.

Ryöstöt onneksi harvinaisia

Mannerin mukaan pankkiryöstöt ovat nykyään sangen harvinaisia.

- Se, että Nordean Laukaan konttoriin hiljattain kohdistui ryöstö ja nyt sitten meidän Vaajakosken konttoriin, niin kyllä tämä on täysin poikkeuksellista. Tällaista tihentymää saa hakea jostain edellisen laman ajoilta, Manner kertoo.

Pankki on ryöstäjille huono kohde siinäkin mielessä, ettei pankeissa välttämättä nykyään säilytetä niin paljon rahaa kuin ennen, me kun elämme korttimaksujen maailmassa. Tarkoista rahamääristä Manner ei kuitenkaan halua puhua.

- Me emme kerro, paljonko kassoissa on rahaa, Manner toteaa.

Henkilökunnalle ja asiakkaille kriisiapua

Vaajakosken konttorin henkilökunnalle on järjestetty kriisiapua heti tapahtuman jälkeen.

- Meillä on paikalla omia asiantuntijoita sekä työterveyshuollon asiantuntija. Me tarjoamme kaikelle henkilöstölle, riippumatta siitä, onko ollut paikalla vai ei, kaiken mahdollisen avun ja jos pankissa on tapahtumahetkellä ollut asiakkaita, myös heille järjestämme tarvittaessa tukea, Manner kertoo.

Manner ei vielä tiedä, koska Vaajakosken konttori avataan asiakkaille. Hän haluaa antaa poliisille tutkintarauhan ja myös henkilökunnalle aikaa toipua tapahtuneesta.

Lähteet: YLE Keski-Suomi