Jalkajousi on harvinainen ase

Jalkajousi on maassamme hyvin vähän käytetty ase. Jousia ja nuolia ei ole yleisesti myynnissä Keski-Suomessa mutta internetistä niitä voi tilata vapaasti. Jousiaseelle ei tarvita hankinta- eikä hallintalupaa.

varsijouset
Vaajakosken ryöstäjä pankin valvontakamerassa.
Keski-Suomen poliisilaitos

Jousiammuntaseura Jyväs-sulan puheenjohtaja Petri Ihanus kertoo, että seuraan ei kuulu jalka- eli varsijousiharrastajia. Ihanuksen mukaan jousia ja nuolia ei myöskään myydä Keski-Suomessa. Internetistä jalkajousia on kuitenkin tilattavissa, halvimmat maksavat muutaman sata euroa.

Suomen lain mukaan varsijousta ei saa käyttää metsästykseen, sen sijaan kilpa-ammunnassa niitä käytetään edelleen. Jousiaseet, joilla metsästys on sallittua, luokitellaan yleisesti pitkä-, vastakaari- ja taljajousiin. Metsästysasetuksen määritelmän mukaan riistaeläimen ampumiseen saa käyttää vain sellaista jousiasetta, jonka jännittämiseen tarvittava voima on vähintään 180 newtonia.

Metsästysasetuksen mukaan jousia saa käyttää vain villikanin, metsäjäniksen, rusakon, oravan, euroopanmajavan, kanadanmajavan, piisamin, rämemajavan, tarhatun naalin, ketun, supikoiran, pesukarhun, mäyrän, kärpän, hillerin, näädän, minkin ja metsäkauriin sekä riistaeläimiin kuuluvien lintujen samoin kuin rauhoittamattomien eläinten ampumiseen.

Jalkajousi rikollisuudessa

Vaikka jalkajousi on harvinainen ase, on sitä silloin tällöin käytetty Suomessakin hyvin vakavien rikosten yhteydessä. Varusmiespalvelustaan suorittanut Mika Muranen surmasi jalkajousella kaksi ihmistä kotikaupungissaan Kotkassa vuonna 1994. Muranen ampui jousella kaksi naapuriaan ja myöhemmin vielä yhden ihmisen rynnäkkökiväärillä.

Jalkajousi oli surma-aseena myös Porissa kesällä 2007, kun nuori mies ampui asunnossaan kaksi naista käyttäen aseena jalkajousta.

Pari vuotta sitten suomalaisia kohahdutti tapaus, jossa 16-vuotias tyttö oli palkannut neljä miestä surmaamaan äitinsä. Aseena surmanyrityksessä käytettiin jalkajousta. Rikoksen uhriksi joutunut nainen sai osuman jousesta mutta pääsi pakenemaan ja selvisi surmayrityksestä hengissä.

Lähteet: YLE Keski-Suomi