Luotolla ruokaa tai luksusta elämään

Erilaiset lainat, luottokortit ja pikavipit ovat arkipäiväistyneet. Suurin osa luoton ottajista hoitaa maksunsa asiallisesti, mutta pienellä osalla maksuvaikeudet seuraavat toistaan.

Perintätoimistot ja luottotietopalvelu
YLE / Ville Kinnunen

Talouden taantumasta huolimatta suurin osa suomalaisista elää aivan normaalisti lainoineen ja luottoineen. Korot ovat matalalla ja lainattujen rahojen takaisinmaksu pystytään hoitamaan normaalisti. - Puolella suomalaisista ei ole velkaa lainkaan ja niillä joilla sitä on, lainan lyhennykset onnistuvat. Vain pieni osa on sellaisia, joilla on maksuvaikeuksia, sanoo Intrum Justitian perintäosaston johtaja Juha Iskala.

Luotonhallinnan asiantuntijaa huolettaa kuitenkin see, että yhä enemmän on ihmisiä, joilla talouden hallinnan osaaminen on huonoa. - He eivät hallitse luottojen ottamista tai niiden takaisin maksua, Iskala toteaa.

Maksuvaikeuksia on kaiken ikäisillä, mutta nuorten osuus tässä porukassa on aikuisia suurempi.

Luotto itsessään ei ole paha asia

Luoton ottaminen kuuluu tavalliseen elämään eikä ole sinänsä pahasta. - Silloin kun luottoa maksetaan luotolla ja omat tulot eivät riitä maksuihin, niin tilanne on huono, Intrum Justitian perintäosaston johtaja Juha Iskala sanoo. Hän myös toteaa, että ihmiset eivät yleisesti elä liian huolettomasti.

Velkojen ja luottojen määrä on Iskalan mukaan kasvanut, mutta suomalaisten velkatilanne kokonaisuutena ei ole ongelmallinen. 90-luvun laman aikaan luottojen lukumäärä pienempi, mutta ongelmalliset luotot isompia. Silloin myös korot olivat korkealla. - Yhteiskunnallisesti ei ole näkyvissä edellisen laman piirteitä, sillä velkajärjestelylaki ja turvaverkot toimivat nyt hyvin, Iskala toteaa.

Perintäkirje pitää ottaa tosissaan

Perintäkirjeitä lähetetään Intrum Justitiasta kuukaudessa noin 100 000. Perinnässä olevat summat vaihtelevat muutamista sadoista tuhansiin euroihin. - Pääosa perintään menevistä maksuista on kuitenkin varsin pieniä, Iskala sanoo.

Perintäosaston johtaja Juha Iskala neuvoo, että kun postiluukusta tulee kirje perintätoimistosta, maksu kannattaa yrittää maksaa heti. - Jos rahaa maksamiseen ei ole, kannattaa ottaa yhteyttä perintätoimistoon ja sopia maksujärjestelyistä. Perintään maksu menee parin viikon kuluttua sen päiväyksestä.

Maksuhäiriömerkinnät voivat vaikeuttaa vuokra-asunnon, kännykkäliittymän tai jopa työpaikan saamista.