Putin jälleen keväällä Suomeen

Venäjän ja Suomen pääministerit Vladimir Putin ja Matti Vanhanen tapasivat Itämeri-kokouksen yhteydessä myös kahden kesken. Tapaamisessa käsiteltiin mm. taloussuhteita. Pääministeri Matti Vanhanen kertoi, että he tapaavat uudelleen keväällä Suomessa.

Kotimaa
Vladimir Putin ja Matti Vanhanen
Pääministerit Vladimir Putin ja Matti Vanhanen tapasivat Itämeri-kokouksessa keskiviikkona.YLE

Vanhasen mukaan he kävivät keskiviikon tapaamisessa lyhyesti lävitse lähinnä talousyhteistyöhön liittyviä kysymyksiä, mutta palaavat asioihin tarkemmin tavatessaan keväällä Suomessa. Vanhanen myös kertoi kiittäneensä Putinia aktiivisuudesta, jota Venäjä on osoittanut Kaliningradin vedenpuhdistamon edistämiseksi.

Putin kertoi, että he totesivat keskusteluissa kauppavaihdon olevan jälleen kasvussa viimevuotisen laskun jälkeen, ja että suhteita tulisi monipuolistaa.

- Suomi on erittäin tärkeä yhteistyökumppani meille, ja Venäjä on tärkeimpiä Suomen kauppakumppaneita, Putin sanoi.

Hän myös kiitti Vanhasta ja presidentti Tarja Halosta huomiosta, jota he Venäjän ja Suomen valtiosuhteille osoittavat sekä totesi, että tänä vuonna on kulunut 90 vuotta maidemme diplomaattisuhteiden solmimisesta.

Putin: Helsinki-Pietari-pikajuna käyttöön jo 2010

Putin ja Vanhanen myös totesivat, että neuvottelut Saimaan kanavan vuokrasopimuksesta on saatu päätökseen. Putin esitti toiveen, että Pietarin ja Helsingin välisessä liikenteessä otetaan vuoden lopulla käyttöön pikajuna.

Kysyttäessä puutullikiistasta Vanhanen sanoi, että he keskustelivat aiheesta lyhyesti, mutta eivät juuttuneet siihen pidemmäksi aikaa. Vanhanen huomautti, että Venäjä jäädytti syksyllä täksi vuodeksi tullien tason, ja asiasta keskustellaan varmasti keväällä uudelleen.

Putin totesi, että Venäjällä on periaatteellinen halu nostaa vientimaksuja, koska maa haluaa kehittää omaa metsäteollisuuttaan. Hän sanoi kuitenkin ottavansa huomioon suomalaisten yhteistyökumppanien toivomukset.

Keskustelu tullimaksuista jatkuu

Venäjä ei ole nostanut tullimaksuja tänä vuonna ja mahdollisuuksia jatkaa järjestelyä tutkitaan. Hänen mukaansa Venäjä ei halua kehittyä muiden kustannuksella, ja siksi keskustelua vientimaksuista jatketaan.

- Olen varma, että pystymme löytämään ratkaisuja, jotka sopivat kaikille osapuolille, hän sanoi.

Lähteet: YLE Uutiset