Putin kiitti Halosta Pietarin jätevedenpuhdistamosta

Venäjän pääministeri Vladimir Putin on kiittänyt Suomen-vierailullaan presidentti Tarja Halosta Pietarin jätevedenpuhdistamohankkeen toteuttamisesta. Halonen tapasi Putinin illalla Mäntyniemessä Helsingin Itämeri-kokouksen päätyttyä.

luonto
Vladimir Putin ja Tarja Halonen
Pääministeri Vladimir Putin ja presidentti Tarja Halonen tapasivat Itämeri-kokouksen yhteydessä keskiviikkona.YLE

- Teidän aktiivisuudella Pietariin on rakennettu vedenpuhdistamo. Työtä jatketaan Pietarin ja Kaliningradin alueella, Putin lupasi tapaamisen aluksi.

Putin piti tällä alalla tärkeänä yheistyötä EU:n ja pohjoisen ulottuvuuden puitteissa.

Halonen puolestaan kiitteli Putinin osallistumista Helsingissä järjestettyyn Itämeri-kokoukseen. Putin kehui Helsinkiä erittäin hyväksi keskustelukentäksi.

Putin puolusti kokouksessa kaasuputkihanketta

Putin lupasi kokouksessa, että Venäjä tehostaa jäteveden puhdistusta sekä Kaliningradissa että Pietarissa. Putin myös puolusti puheessaan Nord Stream -kaasuputkihanketta.

Putinin mukaan Venäjä pyrki jätevesien puhdistusta parantamalla saavuttamaan Itämeren suojelukomission Helcomin asettamat vähennystavoitteet.

Kaliningradissa aloitetaan jätevesijärjestelmän uudistamisohjelma, jonka tavoitteena on uudistaa 200 erilaista laitosta. Neuvottelut rahoituksesta on juuri saatu päätökseen.

Pietarin alueella puolestaan on tarkoitus saada vuoteen 2015 mennessä jäteveden puhdistus Helcomin vaatimuksen mukaiselle tasolle 98 prosenttiin. Putin totesi, että tämä vaatii paljon rahaa, mutta auttaa saavuttamaan Helcomin tavoitteet.

Putinin mukaan Venäjä aikoo myös lisätä suojelualueita sekä uudenaikaistaa ympäristölainsäädäntöä. Tarkoitus on muun muassa ottaa käyttöön taloudellisia kannusteita.

Puheessaan Putin myös puolusti Nord Stream -kaasuputkea. Hän korosti, että hankkeen ympäristövaikutukset on arvioitu tarkoin. Putin myös sanoi, että merenpohjiin rakennetuilla kaasuputkilla on eri puolilla hyvä maine.

Putin sanoi uskovansa, että Nord Streamista tulee ympäristön kannalta turvallinen, luotettava, hyvä kaasuntoimittaja Eurooppaan, ja se myös lisää vakautta.

Lähteet: YLE Uutiset