Itämeri-kokous pysäytti jopa hälytysajoneuvot

Poliisisaattueissa kuljetettujen Itämeri-kokousvieraiden turvallisuus menee virkavallan tehtävissä kaiken edelle. Jopa hälytysajoneuvot joutuivat väistämään Finlandia-talossa pidetyn kokouksen arvovieraiden saattueita.

Kotimaa
YLE

Helsingin liikennepoliisin komisario Dennis Pastersteinin mukaan saattueen kovalla vauhdilla ohittava hälytysajoneuvo vaarantaisi arvovieraan turvallisuuden.

- Jos samoihin liikennevaloihin sattuu saattue ja hälytysajoneuvo, niin kyllä hälytysajoneuvo väistää. Eivät hälytysajoneuvot sen takia ole kuitenkaan myöhästelleet, Pasterstein kertoo.

Kansainvälistä valtiojohtoa keräävä kokous työllisti poliisia ja pelkästään liikenteeseen liittyvissä tehtävissä oli useita satoja poliiseja. Kolean ilman takia jouduttiin käyttämään tuplamiehitystä.

- Ei voida seisottaa ihmisiä ulkona useita tunteja, vaan täytyy myös huomioida henkilökunnan työturvallisuus ja viihtyvyys, sanoo Pasterstein.

Kokouksen arvovieraat poistuivat Suomesta keskiviikkoillan aikana. Viimeisenä Helsinki-Vantaan lentokentälle saateltiin Venäjän presidentti Vladimir Putin. Viranomaisten erikoisjärjestelyt päättyivät ennen yhtätoista illalla.

Saattueet aiheuttivat ruuhkia

Liikenne sujui aamulla melko hyvin Helsinki-Vantaan lentokentän ja Finlandia-talon välillä. Ainoastaan Kehä I:llä oli pahempia tukoksia.

Ruuhkat johtuivat vieraille järjestetyistä poliisisaattueista. Tässä kokouksessa saattueita oli viitisentoista, kun esimerkiksi reilu vuosi sitten järjestetyssä ETYJ-kokouksessa niitä oli yli 80.

Vuosittain Helsingissä järjestetään yhdestä kahteen kansainvälistä valtiojohtoa kokoavaa kokousta.

- Kaikki järjestelyt onnistuivat hyvin. Ruuhkatkin pysyivät kohtuullisina ja olivat vain paikallisia, kertoo Pasterstein.

Lähteet: YLE Uutiset