Tutkimustiedosta kunnon kattaus Suomalaisilla historiapäivillä

Asikkalassa ja Lahdessa vuosittain pidettävät Suomalaiset historiapäivät hemmottelevat menneisyydestä välittäviä. Historiakattaus on sen verran tuhti, että järjestäjät ovat varautuneet välittämään luentoja käytäväpaikkojen screeneille. Torstaina Asikkalassa ruoditaan ristiriitaisia Viron historian tulkintoja muun muassa kirjailija Jaan Kaplinskin ja Viron entisen pääministerin Mart Laarin voimin.

Kuva: CEE

Suomalaisten historiapäivien ohjelman rakentaminen on ollut Lahden museon tutkijalle Marianne Koskelle kokopäivätoimista työtä monen kuukauden ajan.

- Ohjelman runko on ollut tiedossa jo viime kesänä. Sisältö rungon ympärille on rakentunut jatkuvassa yhteydenpidossa historiantutkijoiden, seurojen ja muun yhteistyöverkoston kesken, kertoo Marianne Koski.

Hän itse oli vielä leikki-ikäinen silloin kun ensimmäinen Danielson-Kalmari-seminaari kokoontui Asikkalassa 20 vuotta sitten. Tilaisuus laajeni Suomalaisiksi historiapäiviksi Lahteen 11 vuotta sitten.

- Vaikka kyse on menneisyyden tutkimisesta ja tulkinnoista, periaatteena keskusteluteemojen valinnalle on aina ajankohtaisuus. Viro-teeman lisäksi historiapäivillä puhutaan muun muassa olympiaurheilun suhteesta suomalaisuuteen sekä tieteen ja huippu-urheilun kytköksistä, sanoo Marianne Koski.

Kahdessa 200-hengen ja yhdessä 100-hengen luentosalissa Lahden Fellmannissa puhetta historiasta riittää kahdeksi päiväksi ja myös ruotsiksi. Tilaisuudet ovat yleisölle avoimia ja maksuttomia.

Tapahtuman järjestävät Suomalaiset historiapäivät -yhdistys, Lahden kaupunginmuseo ja Asikkalan kunta. Yhteistyössä ovat mukana myös Historiska förening i Finland, Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kuilttuurikeskus, LAMK matkailun laitos ja Suomen urheiluhistoriallinen seura.