Huoli painaa salolaisia - päättäjät kriisikokoukseen

Nokian maanantaina ilmoittamat yt-neuvottelut ovat saaneet Salon kaupungin pohtimaan omien toimiensa sopeuttamista tulevaan tilanteeseen. Torstaina muun muassa kaupunginjohtaja, toimialajohtajat ja opetuspuolen väki kokoontuvat yhteen asiaa setvimään.

Kuva: YLE / Kimmo Gustafsson

Kaupunginjohtaja Antti Rantakokon mukaan Nokian ilmoitus tuli heille yllättäen. Varsinkin, kun edellisellä viikolla julkaistiin yrityksen hyvä tulos.

- Tämä pisti loppuviikon aikataulut uusiksi. Eihän tällainen tieto ole koskaan iloinen asia.

Torstain kokouksessa Rantakokko aikoo ottaa esille työttömäksi joutuvien tukemisen heidän arjessaan. Esimerkkeinä hän mainitsee velkaneuvonnan tai lasten harrastustoiminnan jatkumisen.

Tämä tietenkään ei tule halvaksi.

- Olemme ajatelleet, että haemme työministeriöltä myös tähän hankkeeseen rahoitusta, Rantakokko toteaa.

Nokian toimet saattavat jatkossa lisäksi napsaista yhteisöveron kautta muutaman miljoonan kaupungin budjetista. Tämä tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa Salon pitää tulla toimeen ilman tätä rahaa.

Tämä johtaa Rantakokon mukaan kaupungin toimien sopeuttamiseen. Rantakokon mukaan se ei kuitenkaan tarkoita, että palveluita tai kaupungin työntekijöitä lähdettäisiin karsimaan.

- Me lähdemme prosessien kautta, eli toimintatapoja uudelleen järjestetään.

Karkaavatko alihankkijat?

Kaupunginjohtaja toivoo, että Nokian päätösten vaikutus yhtiöön liittyviin alihankkijoihin jäisi pieneksi. Hän myös toteaa, että kaupungilla on käynnissä hankkeita, joilla yrityspohjaa saataisiin laajennettua. Tätä kautta löytyy toivottavasti korvaavia työpaikkoja.

Torstain kokoukseen osallistuvan Salon kaupungin omistaman Yrityssalon toimitusjohtaja Kari Vähä kertoo tuovansa keskusteluun yhtenä vaihtoehtona yrittäjyyden mahdollisesti irtisanottaville henkilöille.

- Olemme äkillisen rakennemuutoksen alue ja sen kautta voimme tarjota yrittäjäpalkkaa.

Vähä uskoo, että yhden tai kahden hengen alihankintayritys pystyisi hyvin elämään Salon seudulla. Yrityssalon toimitusjohtaja Kari Vähä arveleekin, ettei Nokian tilanne tule vaikuttamaan sen alihankintayrityksiin.

- Salon alihankintayritykset painottuvat nimenomaan suurelta osin sekä tähän tuotekehittelyyn että testaukseen. Sen kaltaisen toiminnan en usko putoavan pois.

Yritysten ja kaupungin rajapinnassa olevan Yrityssalon toimitusjohtaja lukee Nokian ilmoitusta Salon yksikön YT-neuvotteluista muutenkin eri näkökulmasta.

- Tämän tyyppisiä ilmoituksia luetaan yleensä aina sillä tavalla, että sieltä haetaan huonoja mahdollisia vaihtoehtoja.

Vähä kertoo lukevansa lehdistötiedotteesta, että Salon toimintaa halutaan kehittää, jotta se pärjäisi kilpailussa.

- Tiedotteessa sanotaan, että työntekijöille pyritään tarjoamaan vaihtoehtoja taikka työllistymistä uusissa tehtävissä. Nämä ovat yt-neuvottelut, joten nähtäväksi jää miten ne realisoituvat.

Huoli painaa

Joidenkin tahojen mukaan Nokian pysyminen Salossa on sekin epävarmaa. Sekä kaupunginjohtaja että Yrityssalon toimitusjohtaja ovat vahvasti sitä mieltä, että Nokia tulee pysymään Salossa.

Kaupunkilaiset eivät aivan näin järkähtämättä asiaan uskoneet.

Muutenkin maanantain ilmoitus on aiheuttanut huolta. Tarja Laihon mukaan on huolestuttavaa, että veromarkat vähenevät, mutta samaan aikaan suunnitellaan uuden kaupungintalon rakentamista.

- Varmaan se tulee näkymään Salossa. Työttömyysprosentti kasvaa vaan koko ajan, Laiho pohtii.

Syntyperäinen Tommi Ruoho on nähnyt Salon nousun ja nyt taantuman.

- Eihän se katukuvassa näy, mutta jos kohdalle osuisi, niin kyllä se huonolta tuntuisi.

Ruoho myös pohtii, että monella nyt yt-neuvottelun alla olevalla on varmasti lainoja päällä.

- Aika ikävältä tuntuu, jos on talo maksettavana ja lapset kasvatettavana. Kyllä tämä tulee varmaan vaikuttamaan kauppoihin ja päiväkoteihin ja kaikkeen, Ruoho puntaroi.