Liettua huolissaan Itämereen upotetuista aseista

Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite nosti Helsingin Itämeri-kokouksessa keskusteluun arkaluontoisen kysymyksen Itämereen toisen maailmansodan jälkeen upotetuista kemiallisista ja muista aseista. Hän ilmoitti maansa tekevän meriin upotettujen kemiallisten aseiden muodostamasta ongelmasta päätöslauselmaehdotuksen YK:n seuraavassa yleiskokouksessa.

Kotimaa

Hän vaati Itämeren valtioilta parempaa tietojen vaihtoa ja tiiviimpää yhteistyötä Itämereen upotettujen aseiden hävittämiseksi.

Latvian presidentti Valdis Zatlers puolestaan lupasi toimia rehevöitymisen torjumiseksi. Latviassa on muun muassa jo päätetty kieltää heinäkuun alussa pesuaineet, joissa on yli puoli prosenttia fosforia.

Latvia lupaa myös lisätä yhteistyötä sekä kansallisesti eri tahojen välillä että kansainvälisesti. Zatlers totesi, että Itämeren saastuneisuus on häpeä, ja meren pelastamiseksi tärkeää on sekä toimiminen yhdessä että sitoutuminen käytännön toimiin.

Viro sitoutuu laatimaan uuden meriluonnon suojelulain. Viron pääministerin Andrus Ansipin mukaan uudessa lainsäädännössä säädellään merialueen erilaista käyttöä kestävän kehityksen ja saastuttaja maksaa -periaatteen mukaisesti. Ansip totesi, että yhtenäinen lainsäädäntö antaa mahdollisuuden arvioida toimintojen yhteisvaikutusta meriluonnolle.

Lähteet: YLE Uutiset