Tärkeät pölyttäjät kaipaavat pesäpaikkoja

Ihminen voi auttaa myrkkypistiäisten pesäpulaa itse tekemällään ötökkäpöntöillä. Kymmenvuotinen kainuulainen tutkimus tuotti ötökkäpöntön valmistusohjeet nettiin julkaistavaksi.

hyönteiset
YLE / Sini Salmirinne

Isot salaojitetut peltoalueet, hirsitalojen vaihtuminen tiilitaloihin ja aidantolppien muuttuminen betoniporsaiksi on vienyt pesäpaikkoja myrkkypistiäisiltä, kuten erakkoampiaisilta ja -mehiläisiltä ja simamehiläisiltä.

Nämä tärkeät pölyttäjät ovat tärkeitä marjasadon varmistajia ja ketojen kukkaloiston takaajia.

- Jos on kotipihassa mustaherukkaa, niin ötökkäpönttö vaikuttaa sadon määrään, lupaa suunnittelija Reima Leinonen Kainuun ELY-keskuksesta.

Kymmenen vuotta sitten ensimmäinen keinopesämalli oli maitotölkkiin laitetut muovipillit. Niistä ötökät eivät piitanneet.

- Ne keräävät kosteutta. Pesäkolojen pitää olla luonnonmateriaalia, puu ja erilaiset korret ovat parhaita.

Koivupölkystä ötökkäpönttö

Yksinkertaisimmillaan ötökkäpöntön saa tehtyä koivupölkystä. Pölkyn päät tulee penslata vahvalla puuliimalla, ettei puu halkeile kuivuessaan. Sitten pölkkyyn porataan koloja.

- Tekipä pesäpaikan koivupölkkyyn tai korsien avulla, niin kolo ei saa olla läpireikä, Leinonen opastaa.

Leinosen esittelemään yhdistelmäpönttöön on pesäkoloja tehty puusta ja korsista.

- Erilaisia putkia ja kaisloja on hyvä niittää mukaan yhdellä kertaa enemmän. Ne pitää kuivattaa hyvin, etteivät homehdu.

Ennen tekemätöntä tutkimusta

Leinonen innostuu kertomaan, että ötökkäpönttötutkimus on ainoa laatuaan maailmassa.

- Ötökkäpönttöjen valmistusohjeita ollaan kääntämässä myös englanniksi. Kotimaassa on tarkoitus, että Oulun yliopisto aloittaa monenlaisia tutkimuksia pesäpönttöjen osalta ja myös Metsähallitus on ollut erittäin kiinnostunut asiasta.

Leinosen ötökkätyö jatkuu ensi kesänä kun viime syksynä talteen kerätyt ötökkäpöntöt palautetaan maastoon ja nähdään mitkä lajit niissä ovat pesineet.

Kun tieto yhdistetään tietämykseen siitä, mikä pistiäinen mitäkin kukkaa ja marjaa pölyttää, voidaan ötökkäpönttöjä sijoittaa tarkoituksenomaisesti esimerkiksi marjaviljelyksille.

Lähteet: YLE Kainuu / Katja Oittinen