Tillilihan kunnian palautus

Vanhat tutut kotiruuat ovat palaamassa. Muotiin on tulossa muun muassa 40- ja 50-luvulta tuttu tilliliha. Jatkossa vanhoja kotiruokia eli niin sanottuja retroruokia voi löytää myös ravintoloiden ruokalistoilta.

kulttuuri
Tilliliha palaa suomalaiseen ruokapöytään.YLE Etelä-Karjala

Moni aikuinen muistaa niin sanotut vanhat kotiruuat kouluajoilta. Tilliliha, läskisoosi ja hernekeitto tulivat monille liiankin tutuiksi.

- On kovin surullinen asia, että tiettyjen hyvien vanhojen, oikeiden ruokien maine pilaantui tietyssä vaiheessa. Ehkä juuri siksi, että maailmanruoka ja vieraat maut valtasivat Suomen. Toisaalta ns. vanhoja ruokia valmistettiin suurissa erissä, ja se alkoi olla yhä enemmän teollisen makuista, sanoo Suomen gastronomiaseuran puheenjohtaja Raili Koroma.

Emännän keittotaidoilla oli näin näin suuri merkitys siihen, miltä ruoka maistui.

Perinteikästä ruokaa myös lapsille

Tilliliha on yksi vuosikymmenten takaisista perinteikkäistä ruuista, joita nykyään on harvemmin tarjolla. Nyt näitä 50 vuoden takaisia makuja tuodaan kuitenkin kovasti takaisin ihmisten mieliin.

- Voi sanoa, että tilliliha oli kotien sunnuntai-ruoka ihan tuolta 20 - 30–luvulta lähtien. Se kuului niihin ruokiin, joiden valmistaminen vaati hieman enemmän kypsyttämistä ja aikaa, sanoo Koroma.

Koroman mukaan tillilihaa laitettiin sunnuntaisin esimerkiksi virkamiesperheissä, ja sellaisissa perheissä joissa perhe kokoontui varta vasten pöydän ääreen syömään huolella valmistetun ruuan. Tillilihan yksi hyvä puoli on se, että se sopii myös lapsille.

- Se on ehjää ruokaa. Siinä makupalat ovat sen kokoisia, että niistä maistaa mistä on kysymys. Varsinkin jos saadaan hyvää vasikkaa, mistä se pitäisi tehdä. Vaikka se ei olekaan ykkösosia eläimestä, se on erittäin mureaa, pehmeää. Tilliliha sopii myös pikkulapsille ihan yksivuotiaasta lähtien, kun pikkulapset alkavat syödä tuhdimpaa ruokaa ja haluavat makuja.

Tillilihan perinteinen kastike tehdään oikeaoppisesti kermalla ja munalla suurustaen ja mausteena käytetään muun muassa tilliä.

Ravintolat voivat auttaa perinneruokien palauttamisessa

Monet perinneruuat ovat ollet pitkään unholassa. Suosion palaaminen ei ole mikään itsestään selvyys, sanoo Koroma.

- Sanotaan näin, että on olemassa koteja, joissa siirretään epätoivoisesti näiden perinneruokien valmistustaitoa. Jos meillä etsitään suomalaisen ’husmanskostin’ eli kotiruuan vastinetta, jota itse asiassa Ruotsissakin tilliliha on, niin minä en käytännössä usko, että nämä palaavat. Toisaalta, nyt ravintoloihin on alkanut ilmestyä lounaslistoille ’husmanskostia’. Jos sieltä lähtee tällainen muoti, niin uskon että tieto perinneruuista säilyy kunhan vaan hyvä maku on kohdallaan.