Tuhkakylällä uraanista on tiedetty kauan

Sotkamon Talvivaaran uraaniuutinen levisi Kainuussa nopeasti. Tuhkakylällä, kaivoksen kupeessa asiaan suhtaudutaan maltillisesti. Maaperässä on ollut merkkejä uraanista jo ajat sitten.

Kuva: YLE / Erno Serkosalmi

Sotkamossa, Tuhkakylällä uraani on aiheuttanut mietteitä kyläläisten keskuudessa. Talvivaara on ollut puheenaiheena Tuhkakylällä jo kauan ennen kuin rakennustyöt Talvivaarassa alkoivat.

- Kyllä täällä kaikenlaisia tutkijoita on kulkenut iät ja ajat. Geologisen tutkimuslaitoksen miehet puhuivat tästä jo ensimmäisten porauksien yhteydessä. Pekka Perä paljasti uraanin tuoreena tietona, mutta kyllä me ollaan siitä tiedetty jo 30 vuotta, sanoo Reino Pulkkinen.

Reino Pulkkinen pohtii myös, että mikä olisi ollut Talvivaaran tilanne, jos uraani olisi ollut muutama vuosi sitten näin suuresti esillä.

- Ihmeen kauan siitä pysyttiin hiljaa, jatkaa Pulkkinen.

Haju haittaa, talot tärisevät ja palveluja karsitaan

Rikin katku on kantautunut Talvivaarasta pitkin Kainuuta. Tuhkakylällä Talvivaara kirjaimellisesti näkyy, kuuluu ja välillä haisee.

- Muutaman kerran me ollaan täällä huomattu hajuja, mutta kyllä se räjäyttely häiritsee enemmän. Kylällä talojen ikkunat helisee ja seinät ovat koetuksella, varsinkin kahden maissa iltapäivällä on melkoinen jysäyttely. Rekkaralli on laittanut tiet melkoiselle koetukselle.

Talvivaara toi tullessaan ison kaivosalueen ja paljon työpaikkoja, mutta Tuhkakylällä todetaan kuin yhdestä suusta, että kylä on edelleen sama paikka kuin aikaisemmin. Eniten harmittaa jatkuva palvelujen karsiminen.

- Kouluhan täältä lähtee ja ei täällä isommin ole kauppa- ja virkistyskeskuksia näkynyt. Tuntuu, että kaikkien sotkamolaisten pitäisi asua keskustassa, toteaa Pulkkinen.