Tulipalon voi sammuttaa kattilankannella

Tulipalo syttyy odottamatta vaikkapa munkkeja paistaessa. Ensisammutusvälineet ja niiden käytön hallinta voivat pelastaa suurilta vahingoilta. Kattilankansikin voi olla tehokas sammutusväline.

Mikko Karppinen sammuttamassa rasvapaloa. Kannella tai sammutuspeitolla on hyvä tukahduttaa rasvapalo. Kuva: YLE / Essi Timonen

Sammutuspeitto ja jauhesammutin ovat pieni satsaus siihen verrattuna, kuinka suurelta vahingolta ne voivat pelastaa. Jokaisen pitäisi myös tuttustua alkusammutusvälineisiin ja harjoitella niiden käyttöä.

Pelastuslaitoksilla on lakisääteinen velvollisuus opastaa ja neuvoa kansalaisia paloturvallisuudssa. Myös sammutinhuoltoliikkeistä voi pyytää kurssitusta alkusammutusvälineiden käyttöön.

- Koulutus-sanan sijaan pitäisi puhua alkusammutukseen totuttelusta, sanoo Lapin pelastuslaitoksen palotarkastaja Riikka Soudunsaari.

Sammutuspeitto keittiöön

Yksi kodin vaaranpaikkoja on keittiö. Hellalle unohtunut ruoka voi syttyä palamaan tai munkkirasva roihahtaa aivan yllättäin. Tällaisten palojen varalta olisi hyvä, että keittiössä olisi sammutuspeite. Se on helppo käyttää ja se tukahduttaa liekin tehokkaasti.

- Sammutuspeitteet on laskostettu niin, että pussista ulos vedettäessä ne avautuvat isoksi. Tärkeää on suojata omat kädet peitteellä ja varoa, ettei kompastu siihen, opastaa palomies Mikko Karppinen.

- Palavaa kattilaa lähestytään kädet suorana ja rauhallisesti peite levitetään kattilan päälle ja kiristetään ympärille, jottei palo saa happea.

Sammutuspeitto käy lähes kaikkien pikkupalojen sammuttamiseen. Esimerkiksi rasvapaloon ei missään nimessä saa heittää vettä, sillä vesi ruokkii paloa. Samoin sähköpalot on sammuttettava tukahduttamalla.

- Sammuttamiseen käy myös oikein tiheä ja tiivis matto tai peitto, jos oikeaa sammutuspeittoa ei ole, kertoo palotarkastaja Riikka Soudunsaari.

Kattilan kansikin voi pelastaa

Palon alun voi tukahduttaa myös kattilan kannella.

- Kannella palon saa sammutettua, kun lähestyy palavaa kattilaa käsi suorassa, kansi ikään kuin kilpenä tulta vasten. Kansi asetetaan varovasti kattilan reunalle ja painetaan kiinni, opastaa Karppinen.

Karppisella on yksinkertainen ohje kotikokeille.

- Kansi on hyvä varata viereen, aina kun kokkailee.

Kattilapalon on annettava jäähtyä rauhassa ennen kuin sammutuspeiton tai kannen ottaa pois. Kuumaksi jäänyt rasva saattaa roihahtaa uudestaan.

- Palo saattaa myös levitä ilmastointikanavaan. Jos on yhtään epävarma olo, kannattaa soittaa palokunta tarkistamaan, että omatoiminen alkusammutus on varmasti onnistunut, muistuttaa Karppinen.

Jauhesammutin tukahduttaa tehokkaasti

Jauhesammuttimet ovat tehokkaita tulentaltuttajia. Jauhesammutin tyhjennetään liekin juureen.

- Sokka irti, tukeva ote sammuttimesta ja suihku kohti tulenjuurta, neuvoo Karppinen.

Vaikka jauhesammutin on helppo käyttää, ensikertalaisen käteen se voi tuntua kömpelöltä. Ensikertalaisen voi olla hankala saada hyvä ote sammuttimen letkusta ja tukeva kanto-ote itse säiliöstä.

Tulen lähestyminen jauhesammuttimen kanssa on helpompaa kuin kattilankannen tai sammutuspeiton kanssa. Pienessä paljussa ollut bensapalo myös talttuu silmänräpäyksessä.

- Sisätiloissa sammutuspeitto voi olla miellyttävämpi käyttää. Kun jauhesammuttimen tyhjentää kotiin, on sotku melkoinen, kertoo Riikka Soudunsaari.

- Pääasia on, että kotona on jonkilainen alkusammutusväline ja sitä osaa käyttää, Soudunsaari painottaa.