Pinellan alueella kaivaudutaan keskiaikaan

Porthanin puistossa Turussa on aloitettu arkeologiset kaivaukset. Kaivausten taustalla on puistoravintola Pinellan maanalainen laajennusosa. Arkeologeille tilaisuus on ainutlaatuinen, sillä kyseisellä alueella ei ole aiemmin tehty yhtä syvälle ulottuvia kaivauksia.

Kotimaa
Porthanin puistossa kaivetaan esiin keskiaikaista Turkua.
YLE / Elina Ojanotko

Tänään alkaneet kaivaukset kattavat vajaan 250 neliömetrin alueen. Turun museokeskuksen arkeologi Aki Pihlmanin odotukset ovat korkealla, sillä kaivausalue oli keskiajalla keskeistä kaupunkialuetta. Pihlman uskookin, että kaivaukset paljastavat uutta tietoa alueen asutuksesta.

- Keskiaikaisessa asemakaavassa tämä alue sijoittui Kirkkokadun ja Jokikadun väliselle alueelle. Kaivaukset tarjoavat tilaisuuden selvittää, miten Jokikadun varren kaupunkiasutus ja tontit ovat muuttuneet vuosisatojen aikana, Pihlman kertoo.

Porthanin puiston kaivaukset ovat harvinaisia, sillä niitä tehdään vain rakentamisen yhteydessä. Kaivaukset aloitetaan poikkeuksellisesti talvella, jotta Pinellan laajennusosa saadaan valmistumaan aikataulussa. Arkeologeille pakkasolosuhteet tuovat lisähaasteita.

- Maa on jäässä ja roudassa, joten jouduimme sulattamaan sitä. Tänään poistetaan ylintä maakerrosta, ja jatkossa työskennellään lämmitetyn teltan sisällä, Pihlman kuvailee.

Tarkoituksena on kaivaa osaa alueesta teltan suojissa, ja ilmojen lämmettyä siirtyä koko laajennusosan alueelle. Kaikkiaan kaivaukset tulevat kestämään puolisen vuotta.

Pinellan restauroinnin odotetaan pysyvän aikataulussa

Arkeologisia kaivauksia rahoittaa puistoravintola Pinellan ja Gylichin pylväikön rakennushankkeesta vastaava Saga Palvelut. Osakeyhtiön operaatiojohtaja Hans Niemi uskoo restauroinnin valmistuvan ajallaan yllättävän kylmästä talvesta huolimatta.

- Samppanjapullo on tarkoitus korkata tämän vuoden viimeisenä päivänä, kovan talven aiheuttamasta ylimääräisestä työstä riippumatta, Niemi kertoo.

Arkeologi Aki Pihlman pitää mahdollisena, että kaivaukset paljastavat irrallisten löytöesineiden lisäksi myös muurattuja kivirakennuksia. Mikäli tällaiset rakenteet ovat hyväkuntoisia, on ne jätettävä paikoilleen.

- Tällainen löydös aiheuttaisi sen, että rakentamisen suunnittelu sopeutuu siihen tilanteeseen, Pihlman toteaa.

Lähteet: YLE Turku / Elina Ojanotko