Venäläisvanhus haki käännytyksen keskeytystä ja oleskelulupaa

Venäläisen Irina Antonovan käännyttämisen keskeyttämistä on haettu toistamiseen korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Antonova on myös hakenut maahanmuuttovirastosta oleskelulupaa terveydentilaan vedoten.

Kotimaa

Ihmisoikeusjuristi Leo Hertzberg kertoo faksanneensa molemmat hakemukset keskiviikkoiltana ja KHO on vahvistanut ottaneensa ne vastaan.

Hertzberg ei osaa vielä arvioida, milloin päätökset hakemuksiin saadaan. KHO voi hänen mukaansa periaatteessa toimia nopeastikin, mutta käytännössä päätöksen saaminen on osoittautunut hitaaksi.

Hakemuksia perustellaan Antonovan terveydentilalla. Lääkärikeskus Dextran lääkäri tutki 81-vuotiaan Antonovan keskiviikkona. Tuoreen lääkärintodistuksen mukaan hän ei ole matkustuskunnossa.

Liikuntakyvytön ja huonokuntoinen Antonova on nyt hoidettavana Meilahden sairaalassa Helsingissä. Hertzberg uskoo, että hän viipyy sairaalassa ainakin muutaman päivän.

Käännytys keskeytyi keskiviikkona

Poliisin oli määrä panna täytäntöön Antonovan käännytyspäätös keskiviikkoaamuna, kun KHO oli päättänyt, ettei se kiellä käännytyksen täytäntöönpanoa. Omaiset kuitenkin veivät vanhuksen turvaan kodin lähellä sijaitsevaan Munkkivuoren kirkkoon. Kirkko myönsi vanhukselle symbolisen turvapaikan.

Siviilipukuinen ulkomaalaispoliisi kuitenkin yritti pysäyttää vanhuksen saattajineen, kun tämä poistui kirkosta läheiselle lääkäriasemalle hakeakseen uuden lääkärintodistuksen heikosta terveydentilastaan.

Myöhemmin poliisi keskeytti Antonovan käännytyksen toistaiseksi. Vanhus saanee lykkäystä ainakin sairaalahoidon ajan, mutta omaiset pyrkivät todistuksen ja Herzbergin avulla estämään käännytyksen.

Antonovan tyttären Natalia Käärikin mukaan Antonovalla ei ole lähiomaisia Venäjällä eikä ole tietoa siitä, minne vanhus Venäjällä sijoitettaisiin.

Maahanmuuttovirasto päätti Antonovan käännyttämisestä jo lokakuussa 2008, ja Helsingin hallinto-oikeus vahvisti päätöksen syyskuussa 2009. Antonova valitti KHO:hon.

KHO arvioi saavansa kevään aikana ratkaisun Antonovan oleskelulupaa ja käännyttämistä koskevaan valituslupahakemukseen. KHO katsoo, onko perusteita myöntää valituslupaa terveydellisiin syihin vedoten.

Lähteet: YLE Uutiset