Palkittu kiinalaisohjaaja avaa Berliinin elokuvajuhlat

Kiinalaiselokuva Tuan Yuan avaa Berliinin 60. elokuvajuhlat tänään torstaina. Filmin on ohjannut Wang Quan’an, jota pidetään yhtenä keskeisistä uudenpolven ohjaajista Kiinassa. Wangin elokuva voitti Kultaisen karhun vuonna 2007.

Kuva: Reuters

Tuan Yuan (Yhdessä, erikseen) on rakkaustarina, joka käsittelee myös Taiwanin ja Kiinan välisiä suhteita. Sen tarina alkaa Kiinan sisällissodasta 1940-luvulla ja päättyy vuosikymmeniä myöhemmin.

Wangin Kultainen karhu vuodelta 2007 nosti ohjaajan lisäksi myös kiinalaisen nykyelokuvan parrasvaloihin.

Kultaisesta karhusta kilpailee tänä vuonna Wangin ohella 25 filmiä.

Pohjoismaista mukana on norjalainen En ganske snill mann, jonka on ohjannut Hans Petter Moland. Elokuvan miespääosassa nähdään Stellan Skarsgård.

Tanskasta mukana on kaksi elokuvaa: Pernille Fischer Christensenin En Familie sekä Thomas Vinterbergin Submarino. Christensen palkittiin Hopeisella karhulla vuonna 2006. Vinterberg löi itsensä läpi Cannes’ssa elokuvalla Juhlat (Festen) vuonna 1998.

Ruotsi on mukana romanialaisessa yhteistuotannossa Eu cand vreau sa fluier, fluier. Se on Florin Serbanin esikoisohjaus.

Berliinin elokuvajuhlien kilpailun tulos julkistetaan sunnuntaina 21. helmikuuta. Tuomariston puheenjohtaja tänä vuonna on saksalaisohjaaja Werner Herzog, 68, joka tunnetaan mahtipontisista suurelokuvistaan. Yksi juryn jäsenistä on amerikkalaisnäyttelijä Renée Zellweger.

Anastia Lapsuin ja Markku Lehmuskallion fiktioelokuva Sukunsa viimeinen kilpailee Berliinissä Kristallikarhusta. Se myönnetään parhaalle lasten- ja nuortenelokuvalle.