11.2.1940: Venäläiset tekevät murron Summassa

Sunnuntaiaamu on Karjalan kannaksella usvainen, mutta kirkastuu aamupäivän kuluessa. Pakkasta on noin 20 astetta. Aamun rauha rikkoontuu kello 8.40, kun neuvostotykistö aloittaa Summassa "ennenkokemattoman rajun" rumputulen koko 3. divisioonan puolustusaseman leveydeltä. Pauhu jatkuu neljä tuntia.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Venäläisen jalkaväen hyökkäys, jota tukevat vahvat panssari- ja ilmavoimat, alkaa vähän ennen puoltapäivää. Hyökkäyksen painopiste on Suokannassa, Summan kylässä ja Lähteen lohkolla, jossa tilanne muuttuu nopeasti kriittiseksi.

Poppiuksen linnake menetetään klo 13, kun osa sen puolustajista joutuu pakokauhun valtaan ja venäläisdivisioona tunkeutuu Lähteen lohkolla iltaan mennessä tukilinjalle. Lähteen tien kaistaa puolustaa noin 400 miehen vahvuinen pataljoona.

Venäläisten murtokohta on noin neljä kilometriä leveä ja kilometrin syvä. Suomalaisten vastahyökkäys tyrehtyy ennen puolta yötä. Kaikkialla muualla Summassa vihollisen hyökkäykset torjutaan. Pääaseman kolme suomalaisdivisioonaa torjuu ainakin kuuden neuvostodivisioonan läpimurtoyritykset.

Taipaleen alueelle tulee päivän aikana noin 40 000 - 50 000 erilaista kranaattia etulinjaan ja reservin sijoituspaikoille. Kirvesmäessä kaatuu tai haavoittuu 1. tukikohdan miehistö kokonaan.

Laatokan Karjalassa pataljoona Arponen aloittaa aamulla klo 7 hyökkäyksen Kuhmon Löytövaarassa olevaa vahvasti linnoitettua korsukylää vastaan. Vapaaehtoisista koottu iskuosasto ryömii syvässä lumessa venäläisten korsujen luo. Yllätys onnistuu, ja puolustuskeskusta aletaan järjestelmällisesti puhdistaa kasapanoksin, polttopulloin ja konepistoolein. Iltaan mennessä alue on suomalaisten hallussa, vain pieni osa vihollisista pääsee pakenemaan Löytöjärven yli Riihivaaraan.

Berliinissä vuonna 1936 pidettyjen olympialaisten 5 000 metrin juoksun olympiavoittaja ja kolme maailmanennätystä juossut reservin vänrikki Gunnar Höckert saa surmansa Karjalan kannaksella.

Tukholman Olympiastadionilla käydään kirpeässä 15 asteen pakkasessa Suomen ja Ruotsin välinen jääpallomaaottelu, jonka tuotto luovutetaan Suomen apuun. Myös Ruotsin radion kuuntelijoille on annettu mahdollisuus osallistua keräykseen.

Ennen maaottelua näyttelijä Ella Eronen lausuu Johan Ludvig Runebergin Maamme-laulun suomeksi ja ruotsiksi. Ruotsi voittaa ottelun 2 - 1, ottelun virallinen tuotto on 475 000 kruunua.

Lähteet: Puolustusvoimat, YLE Uutiset