Hondurasin eristäminen päättyi

Maailmanpankki alkaa taas antaa Hondurasille lainoja. Köyhä keskiamerikkalainen maa on ollut kansainvälisessä eristyksessä kesäkuun vallankaappauksesta lähtien. Paraikaa koottava totuuskomissio tutkii vallankaappaukseen liittyvät rikokset.

Ulkomaat

Maailmanpankki maksaa Hondurasille jäädyttämänsä 270 miljoonan dollarin lainan, ja lainaa lisäksi 120 mijoonaa, kertoi Maailmanpankin johtaja Juan José Daboub Hondurasin pääkaupungissa Tegucicalpassa.

Maailmanpankki ja muut kansainväliset rahoituslaitokset jäädyttivät Hondurasin lainat ja kehitysavun sen jälkeen, kun vaaleilla valittu vasemmistolainen presidentti Manuel Zelaya syrjäytettiin sotilasvallankaappauksessa viime vuoden kesäkuussa.

Hondurasissa pidettiin marraskuussa vaalit, jotka tuomittiin etukäteen laajasti pätemättömiksi, koska vallan kaapannut hallinto oli järjestänyt ne. Vaalien jälkeen monet maat kuitenkin tunnustivat voittajaksi tulleen oikeistolaisen Porfirio Lobon maan presidentiksi. Lobo vannoi virkavalansa tammikuussa.

Hondurasin uusi hallinto totesi ensitöikseen, että maa oli joutunut kuukausia kestäneen kansainvälisen eristämisen seurauksena lähes vararikkoon.

Honduras on pitkälti riippuvainen ulkomaalaisista lainoista ja kehitysavusta, jotka ovat noin viidenneksen maan budjetista.

Totuuskomissio tutkimaan ihmisoikeusrikokset

Syrjäytetty presidentti Manuel Zelaya on tunnustanut Porfirio Lobon voiton vaaleissa.

-Tuomitsen kuitenkin vaalien alkuperän, on Zelaya sanonut. Hän piti kuukausien ajan turvapaikkanaan Brasilian suurlähetystöä Tegucicalpassa, mutta lähti Hondurasista juuri ennen kuin Porfirio Lobo vannoi virkavalan.

Zelaya on vaatinut väliaikaisen hallinnon tekemien ihmisoikeusrikosten tutkimista. Hondurasiin kootaankin paraikaa totuuskomissiota tutkimaan, ketkä olivat vastuussa Zelayan syrjäyttämisestä, ja mitä ihmisoikeusrikoksia vallankaappaukseen liittyi.

Uutistoimisto AP:n mukaan Guatemalan entinen varapresidentti Eduardo Stein on valittu johtamaan Hondurasin totuuskomissiota.

Lähteet: AP, AFP, Reuters