Hallinto-oikeus: Rosenholz-aineisto pysyy salassa

Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen mukaan suojelupoliisin niin sanottu Rosenholz-aineisto voidaan edelleen pitää salassa. Hallinto-oikeus pitää ilmeisenä, että tietojen julkiseksi tuleminen haittaisi suojelupoliisin edellytyksiä toimia kansainvälisessä yhteistyössä ja johtaisi siihen, että tiedonsaanti muilta turvallisuuspalveluilta vaikeutuisi.

talous

Asiasta valittaneet kaksi espoolaistoimittajaa eivät ole vielä päättäneet, valittavatko he päätöksestä edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. He pitävät tätä kuitenkin todennäköisenä.

Rosenholz-aineisto sisältää entisen Itä-Saksan tiedustelupalvelun Stasin tiedottaja- ja yhteyshenkilökortiston tietoja. Tiedot on saatu Suomeen Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n kautta. Niissä on tietoja Stasin toiminnasta lukuisissa maissa. Nimiä on kerrottu olevan lähes 190. Suomessa hallitus päätti kymmenisen vuotta sitten, että tiedot voi julkistaa. Suojelupoliisi on sen jälkeen ollut salassapidon kannalla.

Rosenholz-aineisto oli yksi syy, jonka takia suojelupoliisi epäili suurlähettiläs Alpo Rusia vakoilusta Stasin hyväksi. Syytteitä Rusia vastaan ei nostettu. Hän sai myös valtiolta korvauksia kärsimyksistään, joita turhat epäilyt aiheuttivat.

YLE Uutiset pyysi vuonna 2003 Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:lta tietoja Rosenholz-arkistosta. CIA ei suostunut antamaan tietoja. Perusteluna oli se, että aineisto luokitellaan operatiiviseksi materiaaliksi.

Supo ei halua kommentoida

Rosenholz-aineiston julkisuutta koskevilla päätöksillä saattaa olla merkitystä myös ns. Tiitisen listan julkistamisen kannalta. Supon päällikkö Ilkka Salmi on sanonut muun muassa YLEn Arto Nyberg-ohjelmassa, että Tiitisen lista julkistetaan, jos korkein hallinto-oikeus niin päättää. Asia on parhaillaan KHO:ssa ratkaistavana.

Suojelupoliisista kerrotaan YLE Uutisille, ettei Helsingin hallinto-oikeuden päätösta haluta kommentoida. Supo kertoo näkemyksistään sen jälkeen, kun KHO on tehnyt päätöksen Tiitisen listan julkisuudesta.

Suojelupoliisin mukaan Rosenholz-aineisto on julkista tietoa Saksassa, mutta esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa tiedot on pidetty salassa.

Tiitisen listalla on arvioitu olevan lähes 20:n suomalaisen nimet, jotka ovat olleet Itä-Saksan turvallisuuspalvelun kiinnostuksen kohteena. Lista päätyi Supolle vuonna1990Länsi-Saksan tiedustelupalvelulta.

Tutkija kummeksuu oikeuden kantaa

DDR-tutkija, poliittisen historian professori Seppo Hentilä ihmettelee Helsingin hallinto-oikeuden ratkaisua, sillä joissakin muissa maissa tietoja on saatu tutkijoiden käyttöön.

Hentilän mukaan molemmat listat voitaisiin julkaista, vaikka se kirpaisisikin joitakin henkilöitä.

- Mitään suurta rikosvyyhteä sieltä ei paljastu, eikä se ole myöskään tieteellisesti kovin kiinnostava. Olisi toki mielenkiintoista tietää, keitä he olivat ja onko henkilöitä vielä elossa. Tietyllä tavalla moitittavaahan tämä toiminta on, vaikka se ei enää rikollista olisi, Hentilä sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset