1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. paikallisradiot

Nuoretkin kuuntelevat Lapin Radiota

YLE Lapin Radio oli viime vuonna alueensa kuunnelluin kanava kaikissa ikäryhmissä, lapsista ja nuorista eläkeläisiin. Mikään radiokanava ei ole missään Suomessa kyennyt tähän sen jälkeen, kun radiomarkkinat avattiin myös kaupallisille toimijoille.

paikallisradiot
Radion kuuntelu Lapissa vuonna 2009
Radiokanavien osuus radion kuunteluun käytetystä ajasta Lapin Radion toiminta-alueella v. 2009 yli 9-vuotiaissa. Lähde: Kansallinen radiotutkimus, Finnpanel Oy.YLE Lappi

Lapin Radio hallitsee edelleen alueen radiomarkkinoita. Lapin Radion/Radio Suomen osuus radion kuunteluun käytetystä ajasta oli viime vuonna kaksi kolmasosaa. Loppu kolmannes jäi kymmenen muun radiokanavan jaettavaksi, ilmenee Kansallisesta radiotutkimuksesta. (Kuvio yllä)

Radiotutkimusta tekee Finnpanel Oy Yleisradion ja kaupallisten radioiden tilauksesta.

Lapin radiotarjonta laajeni kolme vuotta sitten, kun valtioneuvosto myönsi uusia toimilupia. Tarjolla on nyt toistakymmentä radiokanavaa. Uudet kanavat oli suunnattu pääasiassa nuorille tai nuorille aikuisille. Ne jakoivat kakkua YleX:n, Novan ja NRJ:n kanssa, joten kilpailu nuorista kiristyi.

Lapin Radio on yleensä ollut alueensa kuunnelluin kanava 25-34-vuotiaissa ja kaikissa kymmenen vuoden ikäryhmissä siitä ylöspäin. Viime vuonna Lapin Radio oli kuunnelluin kanava myös 9-14- ja 15-24 -vuotiaissa.

Nuorten kuuntelijoiden määrää hämmästellään myös Lapin Radiossa.

- Nuoret ovat kiinnostuneita monista ja yllättävistä asioista. Netti on avannut maailman, jossa on tarjolla tuhansia mahdollisuuksia. Ainakin osa nuorista haluaa haistella, mitä lähiympäristössä tapahtuu, sanoo YLE Lapin päällikkö Jorma Talvensaari.

Lapin Radion osuus 9-14-vuotiaiden radion kuuntelusta oli 38,1 prosenttia. Toiseksi kuunnelluin oli NRJ, jonka osuus oli 19,7 prosenttia. 15-24-vuotiaissa Lapin Radion kuunteluosuus oli 26,3 prosenttia. Toiseksi kuunnelluin kanava YleX pääsi 21,9 prosenttiin.

Koko yli 9-vuotiaassa väestössä Lapin Radion kuunteluosuus oli 65,4 prosenttia. Lapin Radio oli viime vuonnakin maan kuunnelluin radio. Lapin Radiota/Radio Suomea kuuntelevien keskimääräinen kuunteluaika oli arkisin neljä tuntia 42 minuuttia.

Lähteet: YLE Lappi

Lue seuraavaksi