Uimari Iisakki Ratilainen harjoittelee Sierra Nevadassa

Neljä mitalia Tampereella lyhyen radan SM-uinneissa saavuttanut Iisakki Ratilainen lähtee keväällä harjoitusleirille Espanjan Sierra Nevadaan. Ratilainen ui kultaa 100 ja 50 metrin matkoilla mielilajissaan rintauinnissa. Lisäksi hän sijoittui hopealle 200 metrin rintauinnissa ja pronssille samalla matkalla sekauinnissa. Hyvä menestys oli Ratilaiselle itselleenkin yllätys.

urheilu
Iisakki Ratilainen.
YLE / Anneli Lujanen

Iisakki Ratilainen myöntää hymyillen uimisen olleen yllättävän helppoa viikko sitten Tampereella käydyissä kilpailuissa.

- Herkistely jäi tosi vähälle. Sadan metrin aikaan, 1.01,27, en ihan ollut tyytyväinen mutta puolta lyhyemmällä matkalla aika oli hyvä. 27.90 jäi vain kymmenkunta sadasosaa omasta ennätyksestä. Maailmalla uidaan tuo satametriä alle minuutin. Siinä on vielä tavoitetta.

Lähiajat ovat tasaista harjoitteluaikaa. Keväällä ohjelmassa on neljän viikon mittainen harjoitusleiri Sierra Nevadassa.

- Sinne on mielenkiintoista lähteä. En ole koskaan ollut niin korkealla, nyt sitten näkee miten se minulle sopii. Olen mukana myös muutamissa kansainvälisissä kilpailuissa ja sitten syyskesällä päätähtäin EM-uinnit. Nyt on menossa tiivis harjoitusjakso.

Kumiset uima-asut historiaa

Iisakki Ratilainen on tyytyväinen päätökseen millä kiellettiin kumiset uima-asut. Nyt kaikki uimarit ovat samalla viivalla.

- Jos sadalla metrillä pelkillä uikkareilla häviää liki parikin sekuntia, niin onhan se epäreilua. Nyt uima-asuissa saa olla vain yksi kerros kangasta ja ne pitää olla polvipituiset. Minä joudun vain lyhentämään hieman lahkeita kun minulla on ollut käytössäni sellainen kalsarimalli. Uusi sääntö on hyvä.

Nuoren uimarin viikko-ohjelma on tiukka: 20 tuntia uintiharjoittelua viikossa ja loput opiskelua. Iisakki Ratilainen opiskelee Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa matematiikkaa ja fysiikkaa.

-150 opintopistettä on takana joten puolivälissä ollaan. Maisterin tutkinto on suunnitelmissa noin kolmen vuoden kuluttua.Opiskelun ja uintiharjoittelun välillä voi rentotua musiikin parissa. Pianon ääressä muu unohtuu ja samalla syntyy myös uusia sävellyksiä.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Anneli Lujanen