1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Luuydinluovuttajiksi tarvitaan nuoria miehiä

Noin 20 000 suomalaista on lupautunut luovuttamaan luuydintä tai veren kantasoluja leukemia- ja verisairauspotilaille. Vapaaehtoisia tarvitaan kuitenkin lisää. Etenkin nuoria miehiä haluttaisiin mukaan luuytimenluovuttajarekisteriin.

Kuva: YLE

Leukemiaa ja pahalaatuisia verisairauksia voidaan hoitaa terveen ihmisen veren kantasoluilla. Potilaalle annetaan luuytimenluovuttajaksi lupautuneelta verestä tai luuytimestä kerättyjä soluja.

Sopivan luovuttajan löytäminen ei kuitenkaan ole helppoa. Kudostyyppejä kun on olemassa ihmisillä satoja tuhansia erilaisia.

- Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että luuytimenluovuttajarekisterissä on mahdollisimman paljon ihmisiä ja samalla mahdollisimman paljon erilaisia kudostyyppejä. Ja etenkin mukaan kaivattaisiin nuoria, 18-40 -vuotiaita miehiä. Heidän kantasolunsa kun sopivat naisia paremmin sekä mies- että naispotilaille, Veripalvelun ylilääkäri Matti Korhonen kertoo.

Suomessa tehdään vuosittain noin sata kantasolusiirtoa, joissa käytetään vapaaehtoisen luuydinluovuttajan kantasoluja. Luuytimenluovuttajarekisteri etsii sopivan kantasoluluovuttajan sekä koti- että ulkomaalaiselle potilaalle.