Bolidenille uusi sinkkituote

Boliden laajentaa tuotevalikoimaansa uudelle sinkkituoteella Kokkolassa. Valimon toinen valulinja muutetaan niin, että sillä voidaan valmistaa kuumasinkityksessä käytettävää sinkki-nikkeliseosta.

sinkki
Kuva Bolidenin Kokkolan tehtaalta
YLE / Sami Lindblad

Uusi sinkkituote on kehitetty Kokkolan ja Oddan tehtaiden yhteistyönä.

Maailmantalouden notkahdus vähensi sinkin kysyntää vuoden 2009 alkupuoliskolla. Boliden Kokkola on kuitenkin selvinnyt taantumasta ilman lomautuksia tai muita rajuja säästötoimenpiteitä. Vuonna 2009 Boliden Kokkola tuotti 295 049 tonnia sinkkiä, vain hieman vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Tuotantorajoituksen purkamisen jälkeen tuotanto on ollut yrityksen mukaan hyvässä vauhdissa. Viimeisen vuosineljänneksen tuotanto oli 7 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Joulukuussa tehtaalla tehtiin uusi kuukausitason tuotantoennätys.

Päästörajat alittuivat - liikevaihto putosi

Bolidenin selvitysten mukaan sinkin tuotannosta aiheutuvien päästöjen määrä on vakiintunut tasolle, joka alittaa selvästi viranomaisten asettamat päästörajat. Vuoden 2009 aikana tehtaalla investoitiin mm. energiatehokkuuden lisäämiseksi.

Boliden Kokkola Oy:n emoyhtiön Boliden AB:n liikevaihto vuonna 2009 oli 2 602 miljoonaa euroa, kun se vuonna 2008 oli 3 226 miljoonaa euroa. Vuoden viimeisellä neljänneksellä liikevaihto oli 807 miljoonaa euroa ja vuotta aiemmin vastaavaan aikaan 616 miljoonaa euroa.

Viime vuonna Boliden AB teki liikevoittoa 341 miljoonaa euroa. Viimeisellä vuosineljänneksellä konsernin liikevoitto oli 119 miljoonaa euroa. Edellisvuoden vastaavana ajankohtana liiketappiota kertyi 48 miljoonaa euroa. Tulos parani etenkin metallien hinnan nousun takia.

Vuoden 2009 lopussa Boliden Kokkola työllisti 541 henkilöä. Parhaillaan tehtaalla on avoimena useita vakituisia työpaikkoja. Lisäksi tehdas ottaa ensi kesänä noin 120 kesätyöntekijää.

Palkittu työympäristö

Valtakunnallisessa vertailussa sinkkitehtaan työturvallisuustaso on yrityksen mukaan hyvä. Poissaoloon johtavien tapaturmien määrä on selvästi pienempi kuin suomalaisissa metalliteollisuusyrityksissä keskimäärin.

Vuonna 2009 sinkkitehtaalla sattui kaksi poissaoloon johtanutta tapaturmaa. Tätä ennen tehtaalla täyttyi yli 420 päivää kestänyt tapaturmaton jakso. Työturvallisuuden parantamiseksi tehty työ toi Boliden Kokkolalle ykkössijan Teknologiateollisuuden järjestämässä vuoden 2009 työympäristökilpailussa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa