Venäläisen maakaasun osuus jopa puoleen EU:n kaasuntuonnista

Valmistuttuaan Venäjältä Saksaan ulottuva kaksiputkinen kaasulinja nostaa venäläisen kaasun osuuden jopa puoleen Euroopan Unionin maakaasun tuonnista, arvioi suunnittelupäällikkö Jorma Venäläinen Öljy- ja kaasualan keskusliitosta. Muutos ei hänen mukaansa ole kovin suuri.

talous

Uuden yhteyden 55 miljardin kuution vuotuinen siirtokapasiteetti voi nostaa EU:n maakaasun tuonnin 400 miljardiin kuutiometriin vuodessa. Nykyisin venäläisen kaasun osuus EU:n 350 miljardin kuution vuotuisesta kaasuntuonnista on noin 40 prosenttia.

- Linjalla katetaan EU:n alueen kasvavaa maakaasun kysyntää, sanoo suunnittelupäällikkö Venäläinen.

Myöskään teknisesti merenalainen linja ei ole suunnittelupäällikkö Venäläisen mukaan ainutlaatuinen. Vastaavia kaasuputkia on jo nyt Pohjanmeren alueella.

Paine uudessa linjassa on kuitenkin kova. Karjalankannaksella sijaitsevalla kompressoriasemalla kaasun paine nostetaan 200 bariin. Korkea paine on tarpeen, sillä 1200 kilometrin mittaiseen kaasulinjaan ei ole tulossa paineenkorotusasemia. Esimerkiksi Suomessa maahan kaivettujen vastaavien siirtolinjojen paine on huomattavasti alhaisempi, eli noin 45 baria.

EU:n alueelle maakaasua virtaa Venäjän lisäksi Norjasta ja Algeriasta. Putkiyhteyksien lisäksi nesteytettyä maakaasua tuodaan myös LNG-säiliölaivoilla muun muassa Lähi-idän alueelta.

Lähteet: YLE Uutiset / Jarmo Olavi Koponen