1. yle.fi
  2. Uutiset

Kreikan kriisistä hyötyä Suomelle

Kreikan tauti on jatkanut Euroopan pörssien ja yhteisvaluutta euron heiluttelua. EU:n valtiovarainministerit kokoontuvat ensi tiistaina Kreikka-kokoukseensa, mutta konkreettisia tukitoimia ei ole odotettavissa, elleivät sitten markkinareaktiot sitä ennen ylly. Suomessa muistutetaan jo heikon euron eduistakin vientiteollisuudelle.

talous

Tunnelmat olivat alamaissa perjantaina Kreikan pörssissä, mutta sama vaiva jatkui muuallakin. Markkinoilla tutkailtiin nyt tarkemmin torstaisen EU-huippukokouksen antia. Tulkinta oli, että Kreikka sai pelkkää lämmintä kättä euromailta.

Euroopassa pörssit ovat laskeneet ja yhteisvaluutta euro vajosi perjantaina suhteessa dollariin alimmilleen sitten viime toukokuun.

- Eilen ei kuultu mitään uutta, joten markkinat ovat nyt jäissä. Nyt odotetaan ensi viikon Ecofin-kokoukselta oikeita uutisia, kommentoi Reutersin haastattelema kreikkalaisanalyytikko Vassilis Vlastarakis.

Markkinareaktioissa näkyivät myös perjantaina julkaistut euroalueen aneemiset talousluvut. Teollisuustuotanto supistui jopa odotettua enemmän - viisi prosenttia vuodentakaisesta.

Suomessa on kuitenkin myös herännyt keskustelu heikon euron eduista. Jopa valtiovarainministeriä myöten on viime päivinä muistutettu, ettei kaikesta euroalueen pudotuksesta tarvitsekaan olla niin kovin pahoillaan.

- Sanotaan näin, että euro on ollut erittäin vahva, se on heijastanut euroalueen vahvuutta. Se on ollut tosiasia, mutta kyllä se tietysti Suomen vientiä ja euroalueen vientiä on haitannut. Jos se nyt tilapäisesti joustaa alaspäin, niin ei siitä ihan heti tarvitse olla pahoillaan, mutta suuremmassa kuvassa tietysti vahva valuutta on aina hyvä, valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoo.

Myös Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh arvioi torstaina Kreikan kriisissä olevan hyvääkin.

- Heikkenevä euro voisi olla jopa hyväksi Euroopalle, koska meidän vientiteollisuutemme tarvitsisi vähän piristysruiskeita kun selvästi Aasialla ja USA:lla menee paremmin, Stadigh sanoi YLE Uutisten haastattelussa.

Sijoittajat pelkäävät nyt ennen muuta Kreikan ongelmien leviämistä muualle. Euro saakin kamppailla paineissa ainakin ensi tiistaihin asti, jolloin Ecofin eli EU:n valtiovarainministerit kokoontuvat.

Ministereiltä ei odoteta konkreettista apupakettia, koska suora tuki EU:lta Kreikalle ei käy unionin omien sääntöjen perusteella. Mihin markkinat sitten voivat poliitikot pakottaa, se nähdään myöhemmin.

Lähteet: YLE Uutiset / Tytti Sulander

Lue seuraavaksi