Astronautit joutuivat putkimiehiksi

Yhdysvaltalaiset astronautit ovat sunnuntaiaamuna avaruuskävelyllään asentaneet viemäri- ja ilmastointiputkia Kansainvälisen avaruusaseman uusimpaan tilamoduliin. Asennuksen jälkeen uuteen osaan kytketään myös virta päälle. Endeavourin miehistö uskoo myös ratkaisseensa lauantaisen ongelman, joka esti eristeen asentamisen.

Ulkomaat
Yhdysvaltalaiset astronautit asentavat avaruuskävelyllään  viemäri- ja ilmastointiputkia Kansainvälisen avaruusaseman uusimpaan tilamoduliin.

Uusin tilamoduli on nimeltään Tranquility ja sen osana myös Euroopan avaruusviraston ESA:n toimittaman havainnointiaseman. Yli 400 miljoonaa dollaria maksanut tila on varustettu muun muassa WC:llä, jonka asennustöitä astronautit hoitivat sunnuntaina. Tranquilityn viimeistely on viimeinen suuri rakennusprojekti Kansainvälisellä avaruusasemalla.

Aseman komentaja Jeffrey Williams sanoo, että lauantaina modulin eritystöitä haitannut ongelma on ratkaistu. Astronautit paikallistivat kaksi metallipulttia, jotka estivät eristeen asettumisen paikalle. Pultit on nyt irrotettu ja eriste yritetään asentaa paikoilleen.

Sukkulan on määrä palata maahan helmikuun 21. päivänä. Tämän jälkeen sukkulalentoja on enää jäljellä neljä, minkä jälkeen sukkulaohjelma on tarkoitus lopettaa kokonaan.

Lähteet: AP