1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kauppias vaihtoi työelämän valtameripurjehdukseen

Veneiden mukana kaupataan kokonaista elämäntapaa. Venemessuilla kaupunkilaisperheille tarjotaan helppohoitoisia veneitä kesämökin tilalle. Suurempaa elämänmuutosta hakevat yli 50-vuotiaat, jotka jättäytyvät pois työelämästä ja lähtevät kiertämään purjeveneellä maailman meriä. Helsinkiläinen Olli Pajunen jätti työelämän 55-vuotiaana ja toteutti unelmansa.

Kotimaan uutiset
Jukka Pajunen

Venekauppiaat tavoittelevat tänä vuonna erityisesti kaupunkilaisperheitä, joiden elämäntyyliin helppohoitoinen vene sopii paremmin kuin työleiri kesämökillä. Veneilyalan keskusliiton toimitusjohtaja Jouko Huju kertoo että juuri päiväretkien tekoon sopivat veneet, day cruiserit, kiinnostavat yhä enemmän.

- Tilastot viimeiseltä viideltä vuodelta kertovat, että tämän tyyppisten veneiden kauppa kasvaa selkeästi eniten. Vuodessa myydään 500 - 600 tällaista venettä.

Keskimäärin venemyyntiin odotetaan noin 5 - 7 prosentin kasvua viime vuoden aallonpohjan jälkeen.

Helsinkiläinen Harri Nyström hieroi lauantaina kauppaa yli satahevosvoimaisella perämoottorilla varustetusta perheveneestä. Nyströmit viettävät vesillä ja mökillä lähes kaikki kesän viikonloput.

- Pakataan vene täyteen eväitä, otetaan ystävät mukaan ja lähdetään veneilemään kauniina kesäaamuna. Se on hienoa, hän kuvaa perheen harrastusta.

Nyström tekee itse veneen huollot, mutta yhä useampi jättää aikaa vievät työt suosiolla ammattilaisille. Jouko Huju uskoo että veneilyalan palvelut kasvavat vahvasti lähivuosina:

- Viime vuonna venekaupassa nähtiin jopa 40 prosentin lasku, mutta huolto- ja säilytyspalvelut kasvoivat 40 prosentia. Siellä on kysyntää ja uusia yrittäjiä tarvitaan, hän arvioi.

Purjehtijan unelma toteutui

Messuhallin katossa leijailevat myös suuremmat veneilyunelmat. Tarjolla on satoja tuhansia euroja maksavia purjeveneitä, joilla voi kiertää vaikka maapallon.

Suuren veneen ostaja on voinut järjestellä elämäänsä veneilyä varten hyvinkin pitkään, joten taantuma ei välttämättä muuta suunnitelmia. Helsinkiläinen Olli Pajunen elätteli haavettaan neljäkymmentä vuotta. 55-vuotiaana hän myi osan yrityksestään ja ja on nyt kiertänyt pari vuotta maailman meriä.

- Kerroin suunnitelmasta kavereille niin kauan että minun oli pakko lähteä, ettei uskottavuus mene hän nauraa.

- Erityisesti erilaisilla saarilla löytyy ihmeellisiä paikkoja. On valtavan hienoa nähdä ryhävalas omassa elementissään tai delfiinit hyppimässä veneen keulan edessä, hän kuvaa elämyksellistä elämäntapaansa.

Toistaiseksi Pajunen on säästynyt suuremmilta ongelmilta, esimerkiksi liian kovat tuulet tai rikolliset eivät ole haitanneet matkantekoa.

Seuraavaksi hän matkaa Australiasta Etelä-Afrikan kautta Karibialle. Kauppiaat ja Veneilyliitto arvioivat, että Pajusen tyyliin merillä seilaa parhaillaan kymmeniä suomalaisia venekuntia. Tyypillisimmin reissaajat ovat yli 50-vuotiaita pariskuntia, joiden miehistössä veneilyunelmaa jakaa vaihteleva määrä perheenjäseniä ja ystäviä.

Lähteet: YLE Uutiset / Tuomas Kerkkänen

Lue seuraavaksi