Hollanti järjesti ensimmäiset häämessut homoille

Hollannissa pidettiin sunnuntaina ensimmäiset homoille suunnatut häämessut. Amsterdamissa esiteltiin muun muassa homoystävällisiä häämatkakohteita, yhteensopivia häämekkoja morsiusparille sekä kakkukoristeita samaa sukupuolta oleville.

Ulkomaat

Messuilla haastatellut vieraat pitivät tapahtumaa kotoisampana kuin heteropareille kohdennettuja messuja. Messukävijä Esther Lamersin mukaan perinteisillä häämessuilla esimerkiksi vihkisormusparien katselu vaatii aina, että hänen on erikseen selitettävä hankkivansa sormuksia kahdelle naiselle. Amsterdamin Gay Bride (Homomorsian) -messuilla samaa sukupuolta olevia pareja ei myöskään tuijoteta.

Hollanti salli ensimmäisenä maailmassa homoavioliitot vuonna 2001. Sen jälkeen yli 12 000 homo- ja lesboparia on mennyt naimisiin. Liberaaliudestaan ylpeässä maassa kuitenkin lähes 50 prosenttia asukkaista paheksuu miestenkeskistä suutelua julkisella paikalla, kertoo tuore hollantilaistutkimus.

- Homoparit eivät tarvitse omia kauppoja, vaan omanlaisen lähestymistavan, sanoi messujärjestäjä Marguerite de Wit.

- He haluavat varata häämatkan sellaisiin maihin tai hotelleihin, minne homoparit ovat tervetulleita. Ja morsiusmekon ja puvun sijaan he tarvitsevat täsmäävät kaksi pukua tai kaksi mekkoa.

Selvimmin sunnuntain messut erottuivat maan muista häätapahtumista diskomusiikilla ja -palloilla sekä messualueen keskustaa koristaneella vaaleanpunaisella limusiinilla.

Lähteet: AFP