1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Vapaavuori: Suomeen tarvitaan uusi ilmasto- ja energiaministeriö

Asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) perustaisi Suomeen erillisen ilmasto- ja energiaministeriön. Vapaavuori ehdottaa Helsingin Sanomissa, että työ- ja elinkeinoministeriölle kuuluvat energia-asiat siirrettäisiin ympäristöministeriön vastuulle.

Jan Vapaavuori Kuva: YLE

Jan Vapaavuori ihmettelee lehdessä, miksi vastuu ilmastoasioista on tällä hetkellä ripoteltu eri ministeriöille. Hän näkee tarpeen ministeriöiden uudelleen järjestelyille, sillä ilmastoneuvotteluista vastaava ympäristöministeri on vastuussa eri ilmastoasioista kuin liikenneministeri, energiapolitiikasta vastaava elinkeinoministeri ja ympäristöministeriössä istuva asuntoministeri.

Asuntoministeri korostaa kirjoituksessaan, että useat maat ovat jo järjestelleet uudelleen ministeriöitään ilmastoasioiden osalta.

Kööpenhaminan ilmastokokousta isännöinnyt Tanska perusti pari vuotta sitten maahan erillisen ilmasto- ja energiaministeriön. Ranska puolestaan perusti kehityksen ministeriön, jonka alaisuuteen on annettu energia- ja ilmastoasiat, asuminen ja kaavoitus, kestävä kehitys sekä liikenneasiat.