Saarisen kaksossisarukset jännittävät toistensa puolesta

Maija pitää Hollolassa peukkuja Vancouverissa kilpailevalle Aino-Kaisalle. Aino-Kaisa elää mukana Maijan raskauden viime hetkissä. Kaksossisko Maija ei uskaltanut lähteä Vancouoveriin kannustamaan siskoaan, koska esikoislapsen syntymä on lähellä. Aikku jopa teki aikanaan raskaustestin kuultuaan kaksossiskonsa raskaudesta.

Aino-Kaisa Saarinen
Aikun kaksossisar Maija Saarisella riittää jännitettävää tuleville viikoille.YLE/ Vihtori Koskinen

Hollolalainen Maija Saarinen jäi äitiyslomalle opettajan työstä perjantaina 12. helmikuuta, samana päivänä jolloin Vancouverissa sytytettiin olympiatuli. Ensimmäistä lastaan odottava Maija suunnitteli lähtevänsä olympialaisiin kannustamaan kaksossiskoaan Aino-Kaisa Saarista, mutta siunattu tila jarrutti lähtemistä.

- Nyt tuli suunnitelmiin vähän muutosta. Ajoitusta kun ei etukäteen oikein pysty päättämään, että milloin se lapsi on tullakseen. Onpahan nyt aikaa katsella kisoja kaikessa rauhassa. Hiihdotkin tulevat oikein sopivaan aikaan, naureskelee Maija Saarinen.

- Rankka päätös se oli tehdä, etten lähde. Toki haluaisin olla siellä paikanpäällä kannustamassa siskoa. Nyt pidän tärkeämpänä sitä, että en lähde Kanadaan tai lentokoneeseen synnyttämään, hän jatkaa.

Aikullakin aamupahoinvointia

Saaristen kaksossisarten suhde on hyvin erityinen. Maijan mukaan siskokset ovat aina myötäeläneet toistensa tekemisiä hyvin voimakkaasti. Maijan raskaus on kuitenkin tuonut esiin jopa huvittavia piirteitä Aikusta.

- Silloin kun kerroin asiasta Aino-Kaisalle, niin hänkin rupesi tuntemaan pahoinvointia. Aikkukin joutui sitten raskaustestin tekemään, ettei vaan hänkin ole raskaana. Mieli tekee tepposia, kun ollaan niin läheisiä, kertoo Maija huvittuneena.

- Samoin kun Aikku oli valmistautumisleirillä. Hänellä oli jotakin sellaista pientä vatsavaivaa. Hän sitten soitti, että onko minulla ollut jotain supistelua, kun on tällaista olotilaa. Aikku elää niin tunteella mukana minun raskaudessa, Maija jatkaa.

Maha pystyssä ladulle päivittäin

Myös Maija Saarisen elämään on hiihto kuulunut aina olennaisena osana. Joutsan Pommia edustavat hiihtosisaret voittivat muun muassa keväällä 2009 perinteisellä hiihtotavalla hiihdetyn parisprintin kultamitalit Kontiolahden SM-hiihdoissa. Raskauskaan ei ole estänyt Maijaa lähtemästä ladulle.

- Joulun vietin samoissa maisemissa kuin Aino-Kaisa eli valmistautumisleirillä Italiassa. Siellä oli mahtavat hiihtokelit ja pari lenkkiä päivässä tuli itsekin hiihdettyä. Sama tahti on jatkunut. Töitten ohella en ole ehtinyt kuin yhden lenkin päivässä tehdä. Kovasti ihmiset ovat varoitelleet, että eikö nyt pitäisi jo lopettaa ja vähän varoa laskussa. Koen olevani niin varma liikkuja suksilla, etten ole kokenut sitä vaaralliseksi.

Vancouverin jännitys liikaa Maijalle?

Vuoden urheilijaksikin valittu Aino-Kaisa Saarinen on todennäköisesti suomalaisten mitaliveikkailujen kärkinimi. Kovakuntoisen naishiihtäjän odotetaan tuovan useampikin mitali Vancouverin olympialaisista. Aikun harteille on lastattu suuret odotukset, jotka voivat luoda suuret paineet huippuhiihtäjälle. Maija kuitenkin luottaa siskonsa kykyyn keskittyä ennen tärkeitä hiihtoja.

- Luulen, että viime vuosi valmisti näihin kisoihin aika hyvin. Se pyöritys Liberecin jälkeen on ollut hyvää valmistautumista. Uskon, että Aino-Kaisa pystyy sulkemaan ylimääräisen vouhotuksen ulkopuolelle. Uskon, että hän pystyy hyvin keskittymään itse tekemiseen eli hiihtoon, summailee Maija.

Maija uskoo siis siskonsa kykyyn rauhoittua ennen kisoja, mutta omat penkkiurheilusuoritukset kuitenkin jännittävät. Hän kertoo eläytyvänsä siskonsa hiihtoihin niin suurella tunteella, että jännitys voi käynnistää supistelut.

- Tällaiset normaalimatkat on vielä melko kivuttomia, mutta sprintti on se kaikista pahin. Sen jännitys jatkuu niin pitkään aina uudestaan ja uudestaan, että se vähän jännittää, toteaa Maija tulevista penkkiurheilukoitoksistaan.

Lähteet: YLE Lahti / Vihtori Koskinen