1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Debit-kortteja tutuksi vasta kangerrellen

Kansainväliseen debit-korttijärjestelmään siirtyminen etenee hitaasti. Osa suomalaispankeista myöntää edelleen pelkkiä kansallisia pankkikortteja. Debit-korttien toiminnassa esiintyy ongelmia sekä kotimaassa että ulkomailla.

Pankit vaihtavat asiakkaidensa pankkikortteja kansainvälisiksi debit-korteiksi hyvin vaihtelevalla vauhdilla. Osa pankeista ei ole myöntänyt vielä ensimmäistäkään debit- tai debit/credit-yhdistelmäkorttia. Näin on ainakin Ålandsbankenissa ja Tapiola Pankissa, joissa uudenlaiset kortit aiotaan laittaa liikkeelle vasta myöhemmin tänä vuonna.

Pankinjohtaja perustelee kiireetöntä aikataulua varovaisuudella.

- Haluamme varmistaa ettei tule ongelmia että kaikki toimii sitten moitteettomasti kun pyrimme siirtymään uusiin kortteihin, sanoo Monica Mickos Ålandsbankenista.

Kortin käyttö voi tökkiä matkaillessa

Osuuspankeissa myös ulkomailla toimivien pankkikorttien tarjoaminen aloitettiin niin hyvissä ajoin, että pelkästään kansalliseen käyttöön tarkoitettujen pankkikorttien ja perinteisten yhdistelmäkorttien tarjoaminen on ehditty jo lopettaa.

Pankkien yhteinen takaraja aiempaa turvallisempiin debit-kortteihin siirtymiselle on vuoden lopussa, mutta korttien toiminnassa esiintyy edelleen ongelmia sekä kotimaassa että ulkomailla, OP-Keskuksesta kerrotaan.

Ulkomailla ongelmia ovat aiheuttaneet ainakin uudet yhdistelmäkortit.

- Joissain maissa on kortin käytössä esiintynyt ongelmia käteisautomaateilla tai liikkeissä. Kotimaassa ongelmat ovat liittyneet kaikista vanhimpiin maksupäätteisiin, kertoo yksikön päällikkö Jarkko Anttiroiko OP-keskuksesta.

Suuri osa liikkeiden laitteista ajan tasalla

Sampo Pankissa asiakkaille tarjotaan rinnakkain sekä kansallista että kansainvälistä pankkikorttia. Nordeassa kansallisen pankkikortin voi saada enää vanha asiakas.

Nordea ei aio luopua vanhoista pankkikorteista kokonaan ennen kuin pankki on varma, että uusien korttien käytettävyys Suomessa on hyvällä tasolla.

Luottokunnan mukaan debit-kortit toimivat tällä hetkellä varsin hyvin, sillä valtaosa kotimaan liikkeistä on jo päivittänyt maksupäätteensä. Pelkän pankkikortin hyväksyviä päätteitä on aiempaa vähemmän.

Tilanteen odotetaan kohenevan lisää ensi vuonna, kun Luottokunta alkaa vaatia pelkkiä sirupäätteitä.