1. yle.fi
  2. Uutiset

Lakko uhkaa jäänmurtajien ja yhteysalusten toimintaa

SAK:lainen Merimies-Unioni uhkaa pysäyttää jäänmurtajien ja saariston yhteysalusten liikenteen tiistaista 2. maaliskuuta lähtien. Merimies-Unioni ja jäänmurto- sekä yhteysaluspalveluja tuottava Arctia-konserni eivät ole päässeet sopuun alan uudesta työehtosopimuksesta.

Kotimaan uutiset
Kontio-jäänmurtaja merellä.
YLE

Vanha sopimus umpeutuu kuluvan helmikuun lopussa. Merimies-Unionin puheenjohtaja Simo Zitting sanoo, että valtion ja Arctia-konsernin välinen jäänmurtosopimus ei kata jäänmurrosta syntyviä kustannuksia. Zittingin mukaan sopimusratkaisuun on mahdollista päästä vasta, kun Arctia-konsernin taloudelliset toimintamahdollisuudet on turvattu.

Arctia-konserni aloitti toimintansa kuluvan vuoden alussa ja se on kokonaisuudessaan valtion omistama. Konserni tuottaa jäänmurtopalveluja viidellä perinteisellä jäänmurtajalla ja kolmella monitoimimurtajalla sekä hoitaa saariston yhteysalusliikennettä 11 aluksella.

Ulkomaan meriliikenteeseen palkkasopu

Ulkomaan meriliikenteessä on päästy neuvottelutulokseen tämänvuotisista palkantarkistuksista. Taulukko- ja takuupalkat nousevat maaliskuussa 0,7 prosenttia.

Lastialuksissa korotukset ovat vähintään 13 euroa ja matkustaja-aluksissa 15,50 euroa. Ulkomaan meriliiikenteen työehtosopimus tuli voimaan viime syksynä ja jatkuu vuoden 2012 helmikuun loppuun.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi